Včasih so na vsaki domačiji imeli črni bezeg (Sambucus nigra), iz družine kovačnikovk. Tudi pri nas v Beli krajini, kjer je že v preteklosti preprostim ljudem pomagal pri številnih težavah. Zato so z njim povezane tudi številne vraže. Nekoč so verjeli, da v bezgovem grmu živijo dobri duhovi, ki skrbijo za varnost in dobro počutje in tako naj bi ljudem, ki so imeli bezeg ob svojem domu, pomagal odganjati vse škodljivce, tatove, čarovnice in slabe energije.

Najbolje raste na tleh, bogatih z dušikom, predvsem blizu človeških bivališč. Ob hišah, plotovih in zidovih, ob robovih vrtov, polj in gozdov in ob potokih. Njegovo rastišča se raztezajo vse od nižin do gorskih predelov.

Bezeg je grm ali nižje drevo, katerega deblo je vzdolž pokrito z razpokano skorjo temno pepelnate barve. Skorja mlajših dreves je svetlejša, sivo rjava, rahlo žlebičasta po dolgem, v njej so plutaste bradavice. V vejah je bel, mehek stržen. Listi so neparno pernato deljeni, 20 do 25 cm dolgi, sestavljeni so iz 3 do 9, najbolj pogosto pa od 5 do 7 jajčastih lističev z ostrim vrhom in kot žaga nazobčanim robom. Cveti od maja do julija. Majhni, rumenkastobeli, kakšnih 5 mm široki in sladko dišeči cvetovi so zbrani v socvetja; v 12 do 20 cm široke češulje s 4 do 5 glavnimi vejicami. Plod je črna, koščičasta, sočna jagoda.

Nabiramo cvetove (flos Sambuci) in zrele plodove (fructus Sambuci). V cvetovih so eterična olja, flavonoidi in glikozidi, v plodovih pa organske kisline, čreslovine in barvila.

Cvetovi bezga delujejo tako, da pod njihovim vplivom postane možgansko središče za uravnavanje telesne temperature občutljivejše za toplotne dražljaje, kar povzroči znojenje, le – to pa, ko imamo vročino, znižuje telesno temperaturo.

Spodbujajo tudi obrambne snovi telesa in delujejo tudi preventivno proti prehladom, gripi in senenem nahodu. Pri mokrem, produktivnem kašlju olajšajo izkašljevanje.

Bezgov čaj

Priporočen odmerek za en prevretek ali poparek je 1, 5 g na čajno skodelico. Pijte vroč čaj, do trikrat na dan. Bezgovo cvetje vam bo tudi nekoliko pospešilo izločanje seča iz telesa.

Bezgov sok

Sveži zreli plodovi se v prehrani uporabljajo za pripravo sokov in marmelad.

Z uživanjem bezgovih plodov boste krepili odpornost vašega telesa. Delujejo pa tudi na presnavljanje in so zato tudi sestavina v čajnih mešanicah za hujšanje, a ne pretiravajte s količino.

Bezgov sok vam bo pomagal pri zaprtju, glavobolu in tudi sladkorni bolezni.

Sirup iz bezgovih jagod

Plast jagod dajte v širok kozarec, potresite s sladkorjem, nato dajte spet jagode pa sladkor, dokler kozarec ni poln. Postavite na sonce, da se sladkor stopi. Sirup odlijte in shranite. Jagode pa porabite za čaj. S tem postopkom, kjer ni kuhanja, ostane v sirupu vitamin C.

Na koncu pa še recept preproste in zelo priljubljene jedi, ki je nikakor ne smete preskočiti v vašem zgodnjem poletnem jedilniku.

Bezgovo cvrtje

Sestavine: moka, mleko, jajca, sol, bezgova socvetja, olje, mleti sladkor

Priprava:

Sveže nabrana bezgova socvetja očistite, če je potrebno, a ne dajajte v vodo. Pomočite v predhodno pripravljeno gosto zmes kot za palačinke in ocvrite na vročem olju. Odcedite na papirnatem prtičku. Posipate z mletim sladkorjem.

Dober tek!