Na vsebino

Bršljanasta grenkuljica

Plevel ali zdravilno in užitno zelišče? Že stari Germani so bršljanasto grenkuljico uporabljali v zdravilne namene, predvsem pri težavah z dihali in prebavo. Tudi ni splošno znano, da je bila grenkuljica sprva ena glavnih sestavin pri pridelavi piva in da so šele mnogo kasneje začeli uporabljati hmelj.

Kako jo spoznate in pravilno določite? Bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea) spada v družino ustnatic, je torej sorodnica melise, koprive in mete. Je nizka trajnica s štirioglatim in redko dlakavim stebelcem. Razrašča se tako, da stebelca polegajo po tleh in se v kolencih ukoreninjajo. Iz ležečih stebelc navzgor pa poganjajo pokončne veje z nasprotnimi, pecljatimi, po robu narezanimi ledvičnimi listi. Usnjati cvetovi so vijoličasto modre barve in zbrani v zalistnih vretencih. Rastlina cveti od marca do junija.

Domovina bršljanaste grenkuljice je zahodna Azija, od koder so jo prinesli tudi v Evropo, poznajo pa jo tudi v Severni Ameriki. Pri nas so rastišča bršljanaste grenkuljice zelo podobna, saj potrebuje vlažna tla. Pogosto raste ob škarpah, pod živimi mejami, na vrtovih in na opuščenih njivah, v sadovnjakih in na gozdnih jasah.

Zdravilne učinkovine v bršljanasti grenkuljici so: vitamin C, eterična olja, grenčine, čreslovine, vinska kislina, kremenčeva kislina, smola, sladkor, sluzi.

V zdravilne in kulinarične namene se uporablja celotno zelišče – sveža ali posušena rastlina. Nabirajte jo v času cvetenja in jo sušite v senci.

V ljudskem zdravilstvu se grenkuljica že mnogo stoletij uporablja za veliko različnih zdravstvenih težav.

Krepi naravno odpornost. Ker deluje antibakterijsko, pomaga pri vnetih dihalnih poteh, pomaga pri ušesnih obolenjih, pri čiščenju gnojnih pljuč, pri ledvičnih in žolčnih kamnih, vnetjih sečil, pri vnetih dlesnih. Blaži črevesne (driska) in želodčne tegobe (pomanjkanje želodčne kisline) in ureja raven holesterola v krvi.

Deluje tudi na živčni sistem; pomaga lajšati bolečine, (tudi pri išiasu), deluje

pomirjevalno. Pomaga pri celjenju ran, kožo pomirja in mehča, zato se daje v kopeli,

z oblogami pa se preprečuje in preganja celulitis.

Čaj iz bršljanaste grenkuljice

Čajno žličko posušenega zelišča prelijte z 2,5 dl vrele vode. Premešajte in pustite pokrito do 10 minut. Nato precedite in pijte topel čaj, do trikrat na dan.

Grenkuljica v kulinariki

Grenkuljico (posušeno ali svežo) lahko uporabljate tudi v kulinariki. Ima rahlo začimben vonj in nekoliko grenak okus. Liste in cvetove lahko uporabite v maslu, v jajčnih jedeh, juhah, prilogah in omakah ali posušeno kot začimbo.

Mogoče sem vas prepričala in si želite poskusiti bršljanasto grenkuljico, a sprva zaužiti le manjše količine? Zaradi sestavin in prijetnega okusa je odlična npr. za popestritev različnih mešanih solat. Vzpodbudila vam bo apetit in pomagala pri čiščenju telesa. To pa je težnja večine nas v spomladanskih dneh.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2113
2219
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj