Na vsebino

Dišeča vijolica

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime

Ta čudovita pomladanska cvetlica človeštvo že tisočletja razveseljuje z močno vijolično barvo in zapeljivim vonjem. Od tod prihaja tudi njeno vrstno ime - Viola odorata. V stari Grčiji je bila dišeča vijolica simbol plodnosti, tudi mnogi pisatelji in zeliščarji so jo občudovali.

Dišeča vijolica je 5 do 15 cm visoka prezimna trajnica, ki se razrašča navzven. Ima rumenorjavo podzemno steblo, koreninice so tanke. Vodoravni izrastki se ukoreninijo na 3 do 5 cm. Listi so srednje do temno zeleni in imajo dolge peclje. Razvijejo se hkrati s cvetovi, so 2 do 4 cm dolgi, široko srčasti in imajo nazobčan rob. Tisti listi, ki pa poganjajo iz živic, so večji in ledvičaste oblike. Njeni lepi cvetovi so vijoličasti ali beli in so vir nektarja za prve metulje. Imajo dva cvetna lista spodaj in tri cvetne liste zgoraj. Prvi dišeči cvetovi se pojavijo marca, cveti vse do maja. Drugi cvetovi pa cvetijo v avgustu in so skoraj brezbarvni, a plodni.

Rastlina raste v naravi ob živih mejah, med grmovjem, ob gozdnih robovih, tudi po travnikih in parkih. Lahko jo gojite, razmnožuje se s semeni in s stranskimi poganjki. Potrebuje delno senčno lego, zemlja naj bo rodovitna in vlažna. V vrtnarstvu velja za odlično prekrivno rastlino.

Zdravilne učinkovine v vijolici so fenolni glikozidi, saponini, flavonoidi, evgenol, vitamin C, barvilo cianin, eterično olje in sluzi.

Kje in kdaj to zelišče deluje? Pri nahodu in bronhitisu ter oslovskemu kašlju. Pomagala vam bo pri mokrem kašlju, saj bo olajšala izkašljevanje, prav tako bo učinkovala pri suhem kašlju. Blaži tudi živčne glavobole in nespečnost. Za ta namen ljudsko izročilo svetuje uporabo tako listov kot cvetov. Pripravite si poparek in ga spijete dobro uro pred spanjem. Ali naredite kot oblogo proti migreni.

Čaj iz cvetov

Spomladi lahko nabirate cvetove in jih posušite. Porabite za čaj ali za čajne mešanice z drugimi zelišči, predvsem za težave z dihali, tudi za ledvice in črevesje.

Čaj iz korenin

Korenine vijolice lahko nabirate v septembru in oktobru. Čaj pripravite kot prevretek tako, da 1 čajno žličko prevrete v 2 dl vode. Pijte večkrat preko dneva, po 1 do 2 žlici in kašelj se bo umiril.

Vijolica v kulinariki

Cvetove vijolic lahko kristalizirate. Shranite med plasti papirja in po potrebi uporabite za okras in dopolnitev okusa vaših sladic, sladoledov in pudingov.

Presne cvetove pa lahko uživate v solatah in sadnih solatah.

Sirup iz vijolice

Sestavine:

  • 1 skodelica sveže nabranih vijolic
  • 1 skodelica vrele vode
  • 1 skodelica sladkorja

Priprava:

Oprane cvetove vijolic dajte v skledo in jih prelijte z vrelo vodo. Pustite, da se vsebina namaka čez noč. Naslednji dan v kozico odcedite tekočino vijolic, ob tem pritisnite na cvetove, ki so ostali v cedilu, da sprostite vso tekočino.

Dodajte sladkor in mešajte. Segrejte do vretja, da se ves sladkor raztopi. Nato odstranite, tako boste ohranili barvo. Pustite, da se popolnoma ohladi. Prelijte v temno stekleničko. Sladkor lahko nadomestite z medom ali sladilom po vaši izbiri.

Sirup razredčujte s svežo vodo in uživali boste okusen in zdravilni napitek. Lahko pa sirup uporabite za sladkanje vaših čajev.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj