Za gojenje drobnjak, zelišče iz družine lukovk, ni zahtevna rastlina. Občasno jo razsadimo in tako dobimo vedno nove in nove rastline. Brez težav prezimi na prostem. Že zgodaj spomladi iz čebulic poženejo ploščati listi ali valjasto votli listi, maja pa zacveti s čudovitimi belimi ali rožnatimi socvetji. Zato je idealno zelišče, ki že od spomladi krepi naš organizem, boža brbončice in krasi naše okolje.

Predlagam, da si lonček s čebulicami drobnjaka, ki ga kupite v trgovini, razsadite vzdolž roba zelenjavne ali cvetlične grede ali ob robu hišne terase in vsako leto bo obrobek večji in širši. Ali pa prosite sosedo ali prijateljico, da vam pri presajanju drobnjaka odstopi nekaj čebulic. Prav tako ga lahko gojite v lončku v kuhinji, na okenski polici ali na terasi stanovanja.

Drobnjak vsebuje minerale železo, kalcij in žveplo, vitamine A, C in B12, saponine in gorčično olje. Najboljši je svež. Drobnjak spodbuja tek, olajša prebavo in odpravlja vetrove. Uporablja se tudi kot poživilo, diuretik, antiseptik ter blag antibiotik.

Že naši predniki so drobnjak cenili in so z njim pripravljali številne, skromne, a zdravilno hranilne jedi. Okusne drobnjakove »knedelčke« v juhi, drobnjakov preliv oz. omako, drobnjakov krompir, drobnjakovo potico, jedi s fižolom in jajci ter solate.

Svetujem vam, da si pripravite drobnjakovo maslo, s katerim boste lahko obogatili marsikateri zajtrk. Prav tako vam bo izvrstna podlaga za obložene kruhke vaših zabavah, kot predjed ali glavna jed. Ali pa ga boste uporabili samega, za namaz na domačem kruhu. Vsakokrat tekne, njegov okus je poln, hkrati pa nežen, primeren tudi za bolj občutljive jedce in želodčke, ki jim njegova sorodnika česen ali čebula težko deneta.

Kako ga pripravite? Potrebujete 250 g masla in 60 g drobnjaka. Sveže nabrane liste drobnjaka očistite, operete pod tekočo vodo in dobro odcedite na kuhinjski brisači. Zelišče zelo drobno nasekljate in ga enakomerno vmešate v zmehčano maslo. Oblikujete klobaso (ali več manjših) in jo zavijete v aluminijasto folijo (ali peki papir). Jed postavite v hladilnik, da se sestavini povežeta in da se okrepi okus. Nekoliko pred uporabo drobnjakovo maslo odvijete in servirajte narezano na rezine ali v skodelici.

Dober tek!