Na vsebino

Ginko, starodavno zdravilno drevo

Foto: Leon Huang/Pexels
Foto: Leon Huang/Pexels

Le malo živih stvari je preživelo jedrski bombi v Hirošimi leta 1945 na Japonskem. Med njimi je bilo šest dreves dvokrpega ginka. Kar potrjuje, da je ginko zelo trdoživ in evolucijsko gledano še vedno sposoben prilagajanja na podnebne in klimatske spremembe.

To posebno drevo se je ohranilo do današnjih dni na starih samostanskih vrtovih na Kitajskem. Na Japonskem in Kitajskem ga že dolgo gojijo kot sveto drevo.

Ginko (Ginko biloba), tudi ginkijevec, je živi fosil, drevo, ki je rastlo že v času dinozavrov, v mezozoiku. Drevo ima krošnjo piramidne oblike, podobno današnjim iglavcem. Je starinska golosemenka, danes edina vrsta iz rodu Ginkoales. Vrstno ime je dobil po pahljačastih listih, ki so globoko zarezani in so razvojno tudi blizu iglicam.

V višino lahko zraste od 30 do 35 metrov. Cveti od marca do aprila. Obstajata moška in ženska oblika; moški cvetovi in ženski cvetovi so na različnih rastlinah.

Zrelo seme je veliko od 2 do 3 cm. Podobno je mandlju in na Japonskem in Kitajskem ga prekuhajo, prepražijo ali pečejo in uživajo za prehrano.

Zaradi posebne silhuete in lepote listov se je ginko razširil po vsem svetu in je gojen kot okrasno hišno ali parkovno drevo.

Tudi v našem obhišnem mini arboretumu ginko uspešno raste že več kot dve desetletji. Preživel je kar dva viharja, ki sta mu odlomila vrh, a se je vsakokrat lepo obrasel. Vsako jesen nas očara z rumenimi, skoraj zlatimi listnimi okraski.

Zdravilno delovanje ginkovih listov

Liste ginka so uporabljali že v kitajski medicini, a so jih pripisovali predvsem pri zdravljenju astme.

Danes je potrjeno, da so aktivne učinkovine ginkovega drevesa v listih.

Za namene naravnih zdravil liste predelajo v izvleček aktivnih fitokemikalij. Ginkov izvleček tako dobimo v tabletah in kapsulah.

Izvlečki listov vsebujejo flavonoide - antioksidante, ki ščitijo telo pred prostimi radikali. In terpene, ki imajo pomembno vlogo v vseh celičnih membranah. Najpogosteje se izvleček ginka uporablja za izboljšanje spomina in koncentracije, saj ginko oskrbi možgane s kisikom in spodbuja rast živčnih celic. Zaradi teh zdravilnih učinkov pomagajo pripravki iz ginka tudi pri premagovanju depresije, omotice, tinitusa in glavobolov.

Ker izboljšujejo obtok krvi in krepijo krvne žile, jih uporabljajo tudi za zdravljenje krčnih žil, pri težavah z moško močjo in za izboljšanje koncentracije.

Čaj iz ginka

Pripravite ga iz posušenih listov ginka, in sicer kot hladen namok, lahko preko noči ali več ur podnevi. Pri pitju čaja bodite vztrajni, uživajte ga vsaj 6 do 12 tednov, potem prekinite vsaj za 1 teden. Potem pitje čaja lahko ponovite.

Ginkova tinktura

Pripravite jo spomladi, iz mladih ginkovih listov. Vzamete 4 do 5 pesti listov in jih nadevate v prozorno litrsko steklenico. Dodajte 3 do 4 žlice sladkorja. Do vrha zalijte z alkoholom ali žganjem in pustite stati 6 tednov. Vmes steklenico redno pretresajte. Potem vsebino v steklenici precedite in tinkturo nalijte v temno steklenico.

Uporabite tako, da enkrat do dvakrat na dan vzamete po žlico ginkove tinkture.

Vaš spomin se bo postopoma izboljšal.

Opozorilo ob uporabi ginka

Standardizirani pripravki vsebujejo primerno količino pomembnih sestavin; ginko flavonov, gliozidov, ginkolidov in bilobalidov. Dnevni odmerek je 120 mg koncentriranega izvlečka, kar je približno enakovredno 6 g posušenega zelišča. Ginko doseže največje učinke po enem ali dveh mesecih jemanja.

Ginka ne jemljite, če imate motnje pri krvavenju, ste noseči ali dojite.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj