Končno je narava ozelenela, prebudile so se tudi številne trajnice. V delčku našega vrta je pod višnjevimi drevesi že vidna preproga navadne regačice (Aegopodium podagraria ).V starih časih so putiki rekli tudi podagra, od tod njeno vrstno ime, ime kozja noga pa je dobila zaradi oblike listov.

Pred mnogimi leti smo njene korenine nehote prenesli z zemljo, s katero smo poravnavali terase s sadnimi drevesi. Šele pozneje sem bila pozorna na rastlino, ki je tam pognala. In požene vsako leto na istem mestu. Ker pa kosimo, se ne razrašča in nam ne dela nobenih težav. Iz korenine zraste nežno, svetlo zeleno steblo, iz njega izraščajo pritlični listi, ki so trikrat pernato deljeni. Zgornji listi so še enkrat deljeni, posamezni lističi so nazobčani. V juniju in juliju se na vrhu cvetnih stebel oblikuje sestavljen kobul, s 15 do 25 kobulčki, s 3 mm širokimi cvetovi, nato se razvijejo še plodovi.

Regačica se razrašča po vlažnih robovih listnatih in mešanih gozdov, travnikih, sadovnjakih, parkih in na hišnih vrtovih. Avtohtona rastlina Evrope in zahodne Azije. Listi dišijo podobno kakor korenjevi oz. peteršiljevi, je nekakšna njihova sestrična, tudi pastinaku, kar potrjuje, da spada v družino kobulnic.

Zanimivo je, da so jo že stari Rimljani gojili na vrtu kot zelenjavo, pripravljali so jo kot špinačo ali uporabljali kot zdravilo, kasneje je potonila v pozabo. Šele samostanski vrtovi so jo ponovno povzdignili, predvsem v zdravilstvu.

Listi mlade regačice so bogati z vitaminom C, provitaminom A, mineralnimi snovmi (železo) in tudi z mikroelementi (baker, bor) ter s čreslovinami in grenčinami.

Poleg mladih listov, za katere vam svetujem, da jih ujamete, ker so res čudoviti, lahko nabirate tudi stebelne poganjke, popke, cvetove in tudi že razvite, temnejše liste.

Ljudsko zdravilstvo jo uporablja pri težavah s prebavo in hemeroidi. Deluje tako, da odvaja seč, zato z njo zdravimo revmo, protin, razna vnetja in drisko. Ker deluje poživljajoče, nam pomaga, če smo utrujeni. Sveži, zmečkani listi, lahko blažijo pike žuželk in kožna vnetja. Tudi v homeopatiji z njo zdravijo revmo in protin.

Uporaba v kulinariki

Regačico je najboljše uporabiti v sveži obliki. Lahko jo dodate svežim zelenim solatam, tudi pripravljena kot špinača ali v skuti in v jajčnih jedeh je zelo okusna. Ali pa si pripravite zelen zmešanček, ki mu dodate še kakšno sadje.

Priprava pesta iz navadne regačice

Liste mlade regačice drobno nasekljajte, dodajte sol in olje, dobro premešajte in shranite v kozarčke. Zalijte z olivnim oljem in zaprite ter postavite na temno in hladno mesto.

Posušena regačica

Liste lahko posušite in shranite. Uporabite jih lahko kot čaj, pripravite poparek. Takšen napitek, če ga boste pili preko dneva, vam bo zelo pomagal pri protinu, revmi in išiasu.

Prav tako pa lahko iz posušenih listov pripravite kopel, ki bo prav tako učinkovala pri zgornjih težavah in krepčilno delovala na celotno telo.

Prav tako posušene liste lahko zdrobite in si pripravite odlično začimbo…

Torej zelenjava, zdravilo ali plevel?