Potrošnik (Cichorium intybus) spada med nebinovke. Je prezimno trdna trajnica, ki v višino zraste od 1 do 1,5 m. To divje zelišče ima dolgo glavno korenino vretenaste oblike, ki je včasih je razvejana. Vsebuje grenak mleček.

Njegovo zeleno steblo je votlo, brazdasto in razraslo v številne veje. Pokrito je s finimi laski in vsebuje grenak mleček.

Pritlični listi potrošnika so zeleni, z drobnimi dlačicami na spodnji strani, nahajajo se ob straneh stebla, so redko nazobčani, nekoliko podobni regratovim. Zgornji listi potrošnika so goli, po spodnji strani dlakavi, manjši in suličasti. S širokim dnom objemajo steblo. Socvetja so 3 do 4 cm široki koški, ki jih sestavljajo le jezičasti modri cvetovi. Pojavijo se sredi poletja, julija in avgusta in sicer na vsakem steblu po dva ali tri v zalistju.

Ta evropska rastlina je zelo razširjena in najdemo ob poteh, po ozarah in neobdelanih poljih ter na travnikih in pašnikih. Cvete le v dopoldanskem času.

Potrošnik vsebuje precej inulina, še posebej v korenini. Vsebuje tudi grenčine, cikoriin, laktoin, intibin, čreslovino, olje in razne soli in minerale.

Potrošnik v kulinariki

Mlade liste potrošnika lahko uporabite v raznih solatah ali (kot špinačo) za omako.

Cvetovi potrošnika so primerni za garniranje in kandiranje.

Mlade korenine potrošnika lahko skuhate v vodi ali na sopari in postrežete z omako. Ali jih dušite in uporabite kot del omake.

Še bolj pa je znana uporaba potrošnika kot kavnega nadomestka (kava cikorija). Gojene (ali divje) korenine izkopljite in dobro operite. Razrežite jih na rezine in počasi posušite ter nazadnje popražite in zmeljite v prah. V preteklosti je bila »bela kava« del mnogih zajtrkov in srečanj, vsekakor bolj kot danes.

Potrošnik kot zdravilna rastlina

Za zdravljenje je primerna vsa rastlina. Cvetočo rastlino lahko nabirate ves čas cvetenja. Korenino pa lahko izkopavate spomladi ali jeseni. Sušite v senci in na prepihu. Pred sušenjem korenino narežite na rezine in obesite. Pred spravilom preverite, da je dobro posušena, saj drugače rada plesni.

Poparek iz posušenih korenin deluje krepčilno, blago odvajalno in diuretično. Prevretek priporočajo za odpravljanje ledvičnih kamnov ter pri vnetju jeter in sečil. Uporabljate ga tudi pri težavah z želodcem ter pri nevrozi in nespečnosti.

S potrošnikom si lahko pomagate pri številnih presnovnih težavah: pri zdravljenju sladkorne bolezni ter mnogih jetrnih in žolčnih boleznih. Torej je odlična domača »detoksi« rastlina.

Čaj, ki pomaga pri vnetju želodčne sluznice

Naj opišem podrobnejšo pripravo tega čaja, saj je težava zelo pogosta. Potrebujete zel in korenino. 1 žlička zelišča in 2 žlički korenin prevrite v 3 dl vode. Pustite, da se malo ohladi. Še topel čaj pijte trikrat na dan, pol kozarca pred jedjo, pol kozarca po jedi.