Na vsebino

Oslad, brestovolistni in travniški

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime

Naši nižinski in višinski travniki so v maju polni čudovitih svetlih socvetij travniškega oslada. Toda, a poznate to rastlino? Kaj pa njegovega sorodnika brestovolistni oslad? Ne? Spoznajte ju in njune zdravilne učinkovine lahko uporabite pri domačem zdravljenju in v kulinariki.

Brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) ali močvirski oslad je bil ena izmed svetih rastlin keltskih druidov. Njegovo drugo ime pove, da raste na vlažnih krajih, po jarkih in ob bregovih rek in potokov, v Evropi in Aziji. Je trajnica, visoka tudi do 1,5 m. Korenine so plazeče, rožnato rdeče in prijetno aromatične. Steblo je votlo, brazdasto, razvejano in rdeče barve. Listi so nagubani in globoko nazobčani. Zgoraj so temnozeleni, spodaj sivo zeleni in izločajo prijeten vonj po zimzelenu. Socvetja so latasta, svetlo rumene barve. Čas cvetenja te rastline je od julija do avgusta.

V srednjem veku so brestovolistni oslad uporabljali za aromatiziranje medice. Po tem je rastlina dobila svoje ime.

Travniški oslad (Filipendula vulgaris) je tudi trajnica, a manjša rastlina, zraste 30 do 80 cm visoko. Je tudi evroazijska vrsta, raste od nižin do montanskega pasu. Njegova rastišča so na bazični podlagi. Je del travniških združb na suhih travnikih, na sončnih legah, saj je toploljubna rastlina. Stranske korenine so gomoljasto odebeljene. Listi so nasprotni, močno nažagani. Cvetovi so beli ali rožnati. Cvete od maja do avgusta.

Prijetno dišeči cvetovi obeh osladov vsebujejo eterično olje, glikozide, flavonoide, čreslovine in spojine salicilne kisline. Ali veste, da je bila učinkovina salicilaldehid prvotno ekstrahirana iz brestovolistnega oslada? Danes se učinkovina salicilna kislina (ime je dobila po rastlini Salix = vrba, ki ima enak učinek)) sintetično izdeluje in množično uporablja kot svetovno znano zdravilo proti bolečinam - aspirin.

Oslad za zdravje

Že ljudska medicina je oslad uporabljala kot odlično zdravilo za odvajanje vode. Osladov čaj so uživali za zdravljenje ledvic, mehurja in vodenice. Zavretek zrezanih in posušenih korenin so pili pri ugrizu steklega psa.

Zdravilno delovanje oslada je raznoliko. Protibolečinsko, preprečuje vnetja in deluje proti revmi in protinu. Deluje tudi adstringentno; pospešuje celjenje ran. Deluje tudi diuretično; pospešuje izločanje seča.

Vsekakor je priprava čaja najbolj ustrezen način uporabe oslada. Ker pospešuje izločanje seča, ga lahko uporabite za izpiranje manjših ledvičnih ali sečnih kamnov in tudi pri vnetju sečnega mehurja. Koristno deluje tudi pri preveliki želodčni kislini, saj jo pomaga zmanjšati.

Čaj za potenje

Čaj iz posušenih cvetov pospešuje potenje. Čaj za potenje pripravite tako, da 1 čajno žličko posušenih cvetov prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Odcedite in sveže popijte. Primeren za pomoč pri prehladih in drugih obolenjih s povišano temperaturo.

Oslad v kulinariki

Posušene cvetove oslada lahko uporabite za izboljšanje okusa marmelad, kompotov in drugih napitkov. Daje blag mandljev priokus.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj