Poletje je že krepko razmahnilo svoja krila. Deležni smo bili zelo visokih temperatur, nato večtedenske vročine, stopnjevala se je suša. Ob koncu tedna je končno prišla osvežitev – odlična za naravo in ljudi.

Tudi tokrat vam svetujem kako si pomagati z domačimi pripravki pri poletnih tegobah. Kako ublažiti sončne opekline in pospešiti regeneracijo poškodovane kože in kako pripraviti osvežilni zeliščni sorbet iz sestavin, ki jih naberemo na domačem vrtu.

Sončne opekline

Večina prebivalstva se zaveda, da se je močnemu soncu potrebno izogibati. Ali se vsaj zavarovati pred njim, lahko s senco ali z obleko in s pokrivalom. Če pa smo tudi v osrednjem delu dneva izpostavljeni soncu, se moramo še dodatno zaščititi. Pa vendar nas kdaj moč sončni žarkov preseneti. Kako si pomagati?

Učinkovita prva pomoč je uporaba hladnega navadnega jogurta. Namažite celoten pordel kože in kmalu bo nastopilo olajšanje. Najboljše takoj, ko začutite težave ali pred spanjem. V tem primeru oblogo na koži zaščitite z dodatno majico, da ne umažete posteljnega perila.

Podoben učinek imata skuta ali kislo mleko. Naslednjih nekaj dni pa le bodite samo v senci, da se koža pomiri in zaceli.

Odlični pripravek za hlajenje sončnih opeklin je šentjanževo olje. Pripravite si ga predhodno, najboljše v juniju in juliju, ko rastlina cvete. Ali pa vzemite 10 g lanskih posušenih cvetov (ali 20 g svežih cvetov) šentjanževke in jih namočite v 90 g sončničnega ali olivnega olja. Na toplem in svetlem pustite stati 3 tedne, občasno premešajte. Nato precedite v temno steklenico ter shranite na hladnem mestu. Uporabite po potrebi, povsod tam na koži, kjer so nastale sončne ali druge vrste opeklin. A velja opozorilo, da se takrat, ko ste namazani s šentjanževim oljem, ne sončite.

Šentjanževo olje pomaga tudi pri ledvenem useku, protinu, revmatizmu in raznih nevropatijah (živčnih bolečinah).

Za zdravljenje sončnih opeklin je odlično sredstvo tudi ognjičevo mazilo. Uporabite sveže ali suhe cvetove ognjiča in olivno olje ter pripravite oljni izvleček rumene barve. V naslednji fazi dodajte še dodajte čebelji vosek, ki je dober konzervans in vsebuje dodatne hranilne in zdravilne učinkovine. Vse tri sestavine v ognjičevem mazilu bodo pomagale vaši ranjeni koži, da se bo lažje in hitreje obnovila.

Zeliščni sorbet

Sestavine:

  • 250 g sladkorja
  • 10 g svežega zelišča ene vrste ali 5 g mešanice različnih zelišč

(listi cvetne pelargonije, citronke, melise, mete, janeževega ožepka, cvetni listi vrtnice…)

  • 7,5 dl vode
  • sok 1 limone

Priprava:

Sveže zelišča nasekljajte in dodajte sladkor ter zmešajte, da dobite homogeno zmes. Dodajte le 1 dl vode in ponovno zmešajte. Potem dodajte limonin sok in preostali del vode ter mešajte, dokler se zmes povsem ne poveže. Nato zmes preložite v široko plosko posodo in jo dajte v zmrzovalnik. Na vsaki dve uri jo vzemite ven in jo temeljito premešajte. Ponovite vsaj trikrat. Servirajte v skodelicah za sladoled. Oblikujte majhne svetlo zelene kroglice in okrasite z lističi zelišč, npr. mete. Lahko dodate še stepeno sladko smetano in nastrgate čokolado.

Okusna zeliščna zmrzlina bo odlična osvežitev na vroč poletni dan.