Šolske počitnice in dopusti so slajši del leta. Kaj storiti, da vas piki žuželke ne bodo odvrnili od bivanja na prostem? Kaj narediti, da vas sončne pege ne bodo spravile v slabo voljo? Kako pripraviti lahko in okusno poletno solato iz prosene kaše, da na vroč poletni dan ne boste preveč obremenili prebavil? Preberite v naslednjih vrsticah.

Piki žuželk

Če mesto pika boli in skeli, nanj položite vato ali gazo, ki ste jo namočili v kisu.

Mesto pika komarja ali ose lahko natrete s soljo ali sladkorjem.

Ali pa obolelo mesto polivajte z ne preveč vročo vodo.

Kaj pa, če vas ali otroka piči žuželka, ko ste na domačem vrtu? Pomagajte si z zelenjavo in zelišči, ki so v bližini.

Moja preverjena izkušnja je naslednja: preprosto, izpulite čebulo, ji hitro malo odstrete vrhnje liste, nato kar odgriznete manjši notranji del, in hitro položite na mesto svežega pika. Pomoč čebulnega soka bo takojšnja in učinkovita. Moji otroci se niso bali žuželk, saj jih tako mesto pika žuželke ni dolgo skelelo.

Lahko si pomagate tudi s svežim peteršiljem, ki ga lahno zmečkate in položite na obolelo mesto.

Tako za različne rane, kakor tudi za pike žuželk, je ozkolistni trpotec odlična zdravilna rastlina. Na obolelo mesto iztisnite trpotčev sok ali položite zmečkane liste.

Sončne pege

Pojavijo se, če se veliko gibljemo na soncu, saj se količina pigmenta v koži poveča, ker se telo tako brani pred škodljivimi vplivi sonca.

Pomagajte si čebulnim sokom ali sokom limone. Preprosto namažite celoten predel kože ali le temnejša mesta, sončne pege. Lahko takrat, ko počivate ali pred spanjem.

Delovala bo tudi kumarična maska, ki jo pripravite tako, da v mešalniku sesekljate neolupljeno manjšo kumaro. Tej kaši dodajte še sok polovice limone. Masko na obrazu pustite 20 minut. Z večkratno pripravo takšne maske se boste postopoma znebili peg ali pa bodo te postale manj vidne in hkrati boste zgladili gube.

Poletna solata iz prosene kaše, zelenjave in zelišč

Sestavine:

 • 150 g prosene kaše
 • 5 dl vode
 • sol, poper
 • 7 žlic olja
 • 4 žlice kisa
 • 1 solata kumara
 • 3 korenčki
 • 1 jabolko
 • limonin sok
 • svež boreč
 • sveža vrtna kreša ali peteršilj

Priprava:

Proseno kašo dobro sperite z vročo vodo. Potem jo kuhajte v vodi, ki ste ji dodali pol žličke soli, a počasi, 20 do največ 25 minut, na majhnem ognju. Odstavite in pustite, da se pohladi. Posebej pripravite solatni preliv iz soli, kisa, popra in olja. Kumaro, korenčke in jabolko narežite na drobne rezine. Dodajte jih ohlajeni proseni kaši, polijte s prelivom in vse sestavine premešajte. Nato naj solata stoji 1 do 2 uri. Pred serviranjem solato lahko še pokapljate z limono. Če imate, dodajte še malo nasekljanega boreča. Ali pa le okrasite s krešo ali peteršiljem.

Dober tek!