Na vsebino

Ponovoletno čiščenje in zimski počitek

Tudi letos ni nič drugače. Čeprav smo že drugi december preživeli pretežno doma ali kje drugje, a z omejenim druženjem, lahko tako kot leta pred tem, vsak od nas ob začetku novega leta razmišlja in se odloča o tem, kaj lahko v svojem življenju zmanjša. Lahko je to naša količina ali način prehranjevanja in pitja ter uporabe cigaret, nakup nepotrebnih oblek in čevljev ali česa drugega. Lahko je to pretirano gledanje televizije ali uporaba računalniških naprav. A nekaj zagotovo lahko povečamo – naše gibanje na svežem zraku in naše dobronamerno sodelovanje z drugimi.

V tem prispevku bom zapisala nekaj nasvetov in tudi domačih pripravkov, ki vam bodo pomagali na tej poti čiščenja celotnega telesa, krepitvi dobrih misli in udejanjanju pogumnih sprememb.

Najprej – ni nepomembno, kako ste vstopili v novo leto. Mogoče umirjeno, optimistično in z novimi načrti. Ali zagrenjeni, napeti in brez ciljev. Ali pa bi za vas veljala kakšne druge kombinacije vašega počutja. Mnogi ste bili nekje vmes, med upanjem in ravnodušnostjo.

Vseeno pa vas želim spomniti na vse tiste okoli vas, ki nimajo toplega doma, ali stalnega dohodka ali nikogar, ki jim je v vsakdanjo oporo. Mnogim ste ali še lahko pomagate. Predlagam tudi, da si dnevno izražate hvaležnost za vse tisto, kar vi že imate. Ali se spomnite na tisto, kar vam je že uspelo. Ali pa, kaj lepega ste že, prejšnja leta ali lani, doživeli. Vaše osebne pozitivne afirmacije vam bodo pomagale, da bo vaš um preusmerjen v novo, karkoli že bo in v dobro za vas in za vaše bližnje, sodelavce, sošolce, sosede…

Kako pa pomagati vašemu telesu, da se lažje očisti morebitnega prenajedanja in popivanja? Z lažjimi in manj obilnimi obroki, s pitjem zdravih tekočin, to so, po priporočilih WHO, voda, čaji in naravni nesladkani sokovi.

Zelišča in razne vrste zelenjave in sadja že tisočletja pomagajo človeštvu. Zadnja desetletja je tudi znanstveno dokazano, da vplivajo na celotno delovanje vašega telesa ali na določene organske sisteme. Zelišča, ki imajo veliko moč pri čiščenju vašega telesa so: rman, kopriva, regrat, glog, peteršilj, zelena, luštrek, brinove jagode, česen, hren, čebula, čemaž, rukola idr. In seveda vrtna kreša, o kateri sem pisala v lanskem nasvetu. Pa za lažjo prebavo meta, kumina, komarček, koper, rožmarin, lovor, žajbelj idr. Ne boste zgrešili, če jih boste še dodatno vnesli v vašo prehrano. Kot dodatek ali začimbo, kot namaz, del solate, juhe, omake ali zelenjavno zeliščnega napitka. Ali si pripravili čaj ali čajno mešanico iz dveh ali treh zelišč.

Zima je gotovo letni čas počitka za naravo na naši celini. Vzemite si počitek tudi vi, kolikor vam delovne in družinske obveznosti to dopuščajo. Kar pomeni, da si brez slabe vesti vzamete čas in preberete kakšno zanimivo knjigo, rešite križanko, odigrate partijo šaha ali Človek ne jezi se z otroci ali vnuki. In še marsikaj bi lahko predlagala, a na vas je, da sami odkrijete, kar vas pomirja, osrečuje in s tem utrjuje in omogoča rast vaše osebnosti na mnogih področjih.

Ali samo opazujte prasketanje ognja v kaminu. Ali se zleknete zraven radiatorja ali na krušno peč. Se odpravite na sprehod ali tek v bližnji gozd. Zvečer, pred spanjem, spijte toplo mleko z medom. Ali čaj iz melise.

Nikakor pa ne jejte pozno v noč. Če že morate, potem vas bo odrešila skodelica dišečega zdravilnega kamiličnega čaja. Tudi prijetna topla kopel vas bo pomirila in znižala živčno napetost. Pred spanjem izrecite zahvalo in molitev. Veselite se novega dne.

Medtem, ko vaš vrt, njiva, polja (tudi) počivajo in nabirajo nove moči…

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj