Na vsebino

Pravi pelin je znano aromatično, a grenko zelišče

Foto: Marta Jonina
Foto: Marta Jonina

Prepričana sem, da poznate to zel, saj o njej pojejo tudi slovenske ljudske pesmi, npr. »Lani sem plela rožmarin, rožmarin, letos pa plejem sam pelin, sam pelin…« Prisoten je tudi v primerah in pregovorih, npr. »grenka čaša pelina«.

Raste ob poteh, zidovih, na nasipih, neobdelanih in kamnitih tleh in tudi na dobro založenih tleh v Evropi in Aziji.

Pravi pelin (Artemisia absinthium) spada v družino nebinovk. Je trajnica in zraste v višino v obliki gostega grma, od 60 do 120 cm. Spodnji del rastline deloma oleseni. Drobni pernato deljeni listi so srebrno sivo dlakavi. Celotna rastlina aromatično diši, ima močan muškatni vonj. Cveti od julija do avgusta. Majhni rumeni kroglasti cvetovi so v rahlih metličastih socvetjih. Kot žužkocvetko njegove cvetove rade obiskujejo tudi naše čebele.

Je nezahtevna in prezimno trdna rastlina. Potrebuje pa veliko prostora in ne prenese zastajanja vode v tleh. Razmnožujete ga lahko direktno s setvijo na gredico, s potaknjenci ali z delitvijo rastlin. Po našem vrtu se seje sam, saj ga pustimo, da semeni. Letos smo ugotovili, da dobro prenaša sušo.

Pravi pelin v ljudskem zdravilstvu

Pravi pelin je že od nekdaj uporabljan kot sredstvo, ki spodbuja tek in izboljšuje prebavo. Uporablja se tudi pri ženskih boleznih, boleznih jeter, vranice, ledvic in mehurja. Pelin pomaga tudi pri slabokrvnosti, znižuje visoko raven želodčne kisline, lajša krče v želodcu in črevesju in odpravlja slab zadah iz ust.

Zaradi mnogostranske uporabe je veljal za simbolno rastlino ljudskega zdravilstva in za najboljše želodčno zdravilo, zato pelin ni smel manjkati na nobenem kmečkem vrtu. Uživali so ga namočenega v kis, vino, žganje ali olje, zdravilni so čaj, čajne mešanice in pelinovo žganje pelinkovec. Ljudsko izkustveno zdravilstvo je tako pravi pelin uporabljalo pri devetdesetih različnih obolenjih.

Pravi pelin v zdravilstvu

Učinkovine, ki se nahajajo v steblu in listih pelina, so glikozid absintiin, grenka snov absintin, jabolčna kislina, čreslovina in smola.

V vseh delih rastline je prisotno tudi dišeče eterično olje, ki vsebuje poleg drugih snovi tudi strupeno snov tujon. Ker ta vpliva na centralno živčevje, spada pravi pelin med strupene rastline. Včasih je bil sestavina alkoholne pijače absinta, ki je zaradi visoke vsebnosti tujona povzročal motnje zavesti.

Danes pravi pelin uporabljajo le še kot grenko zelišče. Kdor uporablja pravi pelin za zdravljenje, na ravna previdno. Zaradi strupenega tujona je pretirano uživanje pelina škodljivo, saj lahko povzroča vrtoglavico, glavobol, drisko in živčne motnje.

Za pomoč pri raznih težavah je zato najboljše, da ga uporabite v obliki čaja (namok ali poparek), saj je ta vodna raztopina, ki v primerjavi z alkoholom topi zelo malo eteričnega olja in s tem tujona. Nosečnice in doječe matere pa se naj tudi temu pripravku raje izognejo.

Pravi pelin v kulinariki

Grenko aromatične liste in vršičke potrgajte in uporabite sveže ali jih posušite.

Prilega se mastnemu mesu in enolončnicam. Uporabni so tudi za aromatiziranje vina in likerjev.

Pravi pelin v vrtnarstvu

Ker zelo dobro prenaša obrezovanje, je primeren tudi za žive meje. Na okrasnih zeliščnih gredicah pa ga lahko posadite za pregrado ali v ozadje.

Organsko škropivo iz pravega pelina

Uporabite ga, če vašo zelenjavo napadejo listne uši ali če vaše ribezove grme napade rja. Pomaga tudi, če vaše robidnice ogrožajo pršice ali če je v vrtu veliko gosenic in mravelj, ki prenašajo listne uši na različne rastline in se jih zato želite znebiti ali zmanjšati njihovo prisotnost.

Pripravite ga tako, da 300 g svežih pelinovih listov in cvetov (ali 30 g posušenih) namočite v 10 l vode, in sicer za 2 do 3 dni. Nato raztopino precedite in nerazredčeno tekočino razpršite po rastlinah.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj