Ko sem prejšnji teden na našem vrtu izpulila šopek prvih rdečih redkvic, mi je zaigralo srce. Spomin, ki ga želim deliti z vami, sega daleč nazaj, v otroška leta. Ob cesti, ki je vodila od našega doma do sosednje vasi, k stari mami, je bil lepo urejen vrt naše sosede. Bil je nekoliko dvignjen, nad nivojem ceste. Skoraj vsak dan smo šli mama, brat in jaz peš mimo tega vrta. Tistega dneva sva z bratom opazila rdeče kroglice med zelenim listjem. »Mama, mama, jagode so že!« sva vzklikala. A mama naju je poučila, da tako zgodaj spomladi še ne rastejo jagode, in da je to rdeče - vrsta zelenjave, redkvice. Teh mama na našem manjšem obhišnem vrtu do takrat ni gojila in zato jih nisva poznala. Že mnogo let tudi sama med prvimi marčevskimi setvami obvezno posejem redkvice. Nekako jih imamo v naši družini v izobilju ravno v času Vinske vigredi, prireditvi, ki letos že drugo leto ne poteka.

No, pa pojdimo k redkvici, tej zame gurmanski križnici. Oster okus in hrustljavost sta lastnosti, s katerimi redkvice najbolj opišemo. Poznamo različne sorte, ki se razlikujejo po velikosti, obliki, barvi in okusu. Npr. sorta Saxa je preizkušena za gojenje na prostem. Gojenje je zelo enostavno. Redkvice sejte v plitve brazde (1-1,5 cm globoko) v rodovitno in rahlo prst. Običajno zrastejo v treh do štirih tednih, zato setev večkrat ponovite. Poleti pazite, da imajo dovolj vode, saj vam bodo sicer prehitro pognale v cvet.

Letos sem redkvice sejala v mešani kulturi s solato, ki bo dalj časa ostala na gredici. Lahko pa sejete izmenične vrste (ali mešano) še z rdečo peso, korenjem ali s špinačo.

Redkvice pobirajte po potrebi. Pulite najbolj debele korene, da lahko manjši koreni še dozorijo. Vendar priporočam, da ne čakate predolgo, saj potem lahko koreni postanejo trdi in puhli. In še podatek, ki vas bo gotovo v spodbudil k setvi redkvice. Pridelek je redkvic je lahko do 150 redkvic na 1 m2! Ta hitro rastoča rastlina je zelo primerna tudi za setev v koritih na balkonih in terasah.

Redkvica je kot zelenjava znana šele od 16. stoletja, vendar se je hitro priljubila zardi aromatičnega okusa ter visoke vrednosti vitaminov in mineralov.

Predlagam še recepta, ki sta enostavna in hitra za pripravo. V obeh bo poseben okus in videz redkvic prišel do izraza, da bodo jedci obe jedi na vaši mizi z veseljem snedli.

Solata z redkvicami

Operite zeleno solato, berivko ali glavnato, in jo narežite. Prav tako redkvice, te narežite na kolobarčke. Nasekljajte še polovico čebule. Vse tri sestavine preložite v skledo. Posebej pripravite še preliv iz soli, vinskega kisa in sončničnega olja. Polijte po vseh treh vrstah zelenjave ter premešajte. Zelo okusna solata, tudi kot samostojna jed s kruhom.

Pečene redkvice

Redkvice operite in prerežite na pol ali še manjše dele. V skledo dajte redkvice, dodajte sol, črni poper, žlico olivnega olja in žličko svežega rožmarina ter vse premešajte. Tako marinirane redkvice razporedite v eni plasti po peki papirju, na večji pekač. Pecite približno 25 minut na 220 ˚C, občasno premešajte. Postrezite še toplo, kot prilogo k mesnim jedem ali samostojno jed ob druženju s prijatelji.