Tavžentroža je značilna rastlina združb sončnih travnikov, pašnikov, gozdnih robov in posek, a na intenzivno gnojenih travnikih je ne bomo našli, saj ne utegne semeniti. Je zelnata dvoletnica s pokončnim, zgoraj razvejanim steblom, ki izrašča iz rozete pritličnih ovalnih listov. Stebla so gola in štiriroba. Stebelni listi so nasprotni in sedeči, ovalni ali suličasti. Zraste od 15 do 50 cm visoko. Na steblu se oblikuje socvetje češulja. Cvete rožnato svetlo vijolične barve. Nabiramo jo od julija do septembra, in sicer tako, da režemo zgornji del rastline. Tako bo rastlina lahko ponovno pognala, cvetela in naredila seme. Če jo trgamo, pazimo, da je ne izruvamo, saj ima zelo tanke koreninice. Tako osveščeni nabiralci poskrbimo, da se tavžentroža ohrani na rastišču.

V našem ljudskem zdravilstvu je tavžentroža znana kot grenka zel - uporablja se pri želodčnih boleznih, posebno pri povešenem želodcu, pri pomanjkanju teka in težavah s prebavo. Vsebuje grenke učinkovine, ki spodbujajo delovanje želodca in izločanje prebavnih sokov, spodbuja delovanje jeter in izločanje žolča. Preprosto pitje nesladkanega čaja (poparek) pol ure pred jedjo zelo pomaga.

Pomaga pri vsrkavanju železa iz hrane in jo zato priporočam v raznih čajnih mešanicah proti slabokrvnosti in neješčnosti. Tavžentrožo uporabljamo tudi kot podporo pri zdravljenju anoreksije, putike, sladkorne bolezni in pri revmatičnem vnetju sklepov. Deluje krepilno na prebavila in ledvica. V ljudskem zdravilstvu so jo v preteklosti uporabljali tudi za odganjanje črevesnih zajedavcev, za zniževanje vročine in pri živčni izčrpanosti. Glavne sestavine droge tavžentrože so grenčine, flavonoidi, steroli, tudi sledovi alkaloidov. Danes jo farmacevti priporočajo osebam z dispeptičnimi težavami, pri psihogeno pogojenem slabemu teku, anoreksiji in rekonvalescentom.

Znana je uporaba zeli tavžentrože v žganju (namok), ki se uporablja kot grenki napitek pred jedjo ali uživa po kapljicah kot tinktura. Svetujem vam pripravo krepčilnega vina iz tavžentrože, ki vsebuje bistveno manj alkohola, učinek in trajnost pripravka pa sta podobni. Pripravite ga tako, da 50 g suhe tavžentrože in 40 g kamilic ter sok 2 pomaranč in 40 g lupine grenke pomaranče namočite v 2 l belega vina. Če nimate bio pomaranč, lupino izpustite. Zmes pustite do dva tedna, nato precedite in prelijete v manjše steklenice. Krepčilo pijemo le v manjši količini, pred obrokom, lahko le občasno. Če pa so težave že razvite, lahko pijemo napitek vsakodnevno kot tritedensko kuro.

Pa vendar se je pokazalo, da tavžentrože ni dobro uporabljati pri osebah, ki imajo ledvične in žolčne kamne in pri osebah, ki že imajo razvito vnetje želodčne sluznice. Prav tako ni primerna za uživanje v kombinaciji z zdravili, ki zmanjšajo delovanje želodčne kisline. Torej, izbira je vaša, ali boste posegli po zdravilih ali pa si boste, vi ali vaši bližnji, pomagali s tavžentrožo.