Menim da je prav, da se tudi v mojih zapisih ciljno posvetim letošnjim svetovnim zdravstvenim razmeram in vam posredujem nekaj predlogov, kako si pomagati, če vas doleti prehlad, angina, gripa ali visoka vročina in… Ali da, kar je še boljše, do tega ne pride.

Načinov, kako odložiti padec imunskega sistema, je veliko, gotovo so ključni dejavniki posameznikova genetska zasnova, raznolika in uravnotežena prehrana, vsakodnevno gibanje na svežem zraku, dovolj počitka in spanca in ne stresno delovno, domače in družbeno okolje. A svetovati nekomu, da naj se izogiba stresu, ali celo, da naj opusti ali vsaj zmanjša količino pokajenih cigaret ali popitega alkohola, so gotovo neprimerni v zdajšnji situaciji.

Vsekakor vedno svetujem, da se ob padcu imunskega sistema odpravite k osebnemu zdravniku, šele nato si pomagajte sami. A naši zdravniki so zelo obremenjeni, veliko bolj kot prejšnja leta v istem obdobju in tudi težje dostopni.

Kako si pa vseeno lahko pomagate sami? Poleg obveznega počitka (»vzemite si čas zase«), toplih medosebnih odnosov, mirnega gibanja na svežem zraku, mogoče še knajpanja, (ki pa je odsvetovano srčnim bolnikom, starejšim in slabokrvnim osebam), so dobrodošli pomočniki tudi domači pripravki. Med mnogimi bolj ali manj znanimi sem danes za vas izbrala tri raznolike, in sicer pripravo domačega zeliščnega čaja, okusnega zeliščnega sirupa in čudovite zeliščne juhice. Poiskala sem takšne tri naravne zdravilne igralce, za katere sem prepričana, da jim premore vsako gospodinjstvo.

Zeliščni čaj iz lipovih cvetov

Žličko lipovih cvetov prelijte z 2,5 dl vrele vode, pustite stati 10 minut, da se do toplega ohladi in precedite. Lahko dodate limonov sok in/ali žličko domačega medu. Tako pripravljen poparek pijte dvakrat na dan. V obdobjih, ko je možnost prehladnih obolenj večja, spomladi in jeseni, ta čaj lahko pijete daljše obdobje, a največ tri tedne zaporedoma, nato sledi prekinitev za vsaj 1 teden.

Lipov čaj pa lahko uporabite tudi za odlično sproščujočo kopel, ki deluje tudi proti prehladu in vročini.

Zeliščni sirup iz čebule in medu

Ta pripravek bo pomagal pri zdravljenju gripe in bolečega grla. Tri večje čebule na drobno nasekljajte v mešalniku. Dodajte 20 dag meda in premešajte. Zmes pustite stati 6 do 8 ur, nato jo precedite. Dobili boste od 1 do 1, 5 dl zdravilne tekočine. Sirup prelijte v kozarec, zaprite in hranite v hladilniku. Uživajte ga po žlicah večkrat na dan, več dni zaporedoma, vse do izboljšanja.

Krepčilna česnova juha

Ali ste mogoče med tistimi, ki so vas v otroštvu ali mladosti silili in ste morali jesti narezan surov česen med dvema rezinama kruha, da bi npr. tako odpravili gliste? Ali si predstavljate sodobne otroke, da bi poslušali in naredili enako? Težko, kajne. A podoben antibiotični učinek kot ga ima surovi česen na naše telo, dosežemo tudi, če zaužijemo česen v obliki tople juhice.

Priprava takšne česnove juhice je preprosta. Na štirih žlicah olivnega olja segrevajte osem velikih strokov česna, ki ste jih pred tem narezali na majhne rezine. Še preden zarumenijo, dolijte 1 l jušne zelenjavne in/ali mesne osnove in segrevajte, da zavre. Nato juho odstranite iz štedilnika. Vanjo, z metlico za stepanje, vmešajte tri beljake. Tri rumenjake pa zmešajte s tremi žlicami jabolčnega kisa in tudi to mešanico zamešajte v juho. Dodajte sol in poper, pred serviranjem pa še drobno nasekljana zelišča, ki jim imate v bližini, npr. baziliko, timijan, rožmarin.

Tako pripravljena česnova juha (s kisom in drugimi zelišči) bo vam in vašim družinskim članom močno okrepila odpornost.