Na vsebino

Trobentica, navadni jeglič

Prav gotovo poznate otroško pesmico »Zvončki in trobentice, mačice, vijolice…« Vse te rastline so čudovite, že pogled nanje nas razveseli in okrepi, saj nam napovedujejo prihod pomladi.

Trobentica (Primula vulgaris) je prezimno trdna trajnica iz družine jegličevk, visoka od 8 do 15 cm. Njena najbližnja sorodnika sta pomladanski jeglič (Primula veris) in visoki jeglič (Primula elatior).Oba sta opisana v številnih knjigah o zdravilnih zeliščih. Ljubitelji planin pa poznajo avrikelj (Primula avricula), posebno lepo alpsko rastlino, ki je pri nas zaščitena že od leta 1922 in je ne smemo trgati in nabirati.

V tem nasvetu se bom osredotočila na trobentico. Njena glavna korenina je kratka, rumenorjave barve, iz nje izhajajo manjše bledo rumene stranske koreninice. Listi rastejo v obliki rozete, so rumeno zeleno barve, podolgovati, valoviti, nazobčani, na spodnji strani dlakavi. Cvetni peclji so kratki. Cvetovi so bledo do živo rumeni in imajo temno rumeno središče. Cvete od marca do maja. Raste po sončnih travnikih, ob mejah, med grmičevjem, na bregovih, v svetlih gozdovih in v parkih, ki so vzdrževani sonaravno.

Trobentice za zdravje

Trobentica vsebuje vitamina C in A, saponine, salicilate, grenčine, eterično olje, glikozid in flavonoide. Uporaba v ljudskem zdravilstvu priča, da ima trobentica protibolečinske in diuretične lastnosti. Odpravlja krče gladkega mišičnega tkiva prebavnega in urinskega trakta. Salicilati so sestavina aspirinov in imajo protivnetne učinke, znižujejo povišano telesno temperaturo.

Liste in cvetove trobentice zato lahko uporabljate za zdravljenje vnetij dihalnih organov, oslovskega kašlja in pljučnic ter za lajšanje trebušnih krčev. Celotna rastlina zaradi vsebnosti saponinov, glikozidov ter flavonoidov deluje kot pomirjevalo. V raznih čajnih mešanicah odpravlja kašelj in čisti organizem.

Korenine nabirajte jeseni ali zgodaj spomladi preden rastline ozelenijo in zacvetijo; takrat vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Nabirajte le večje korenine, ki so stare že vsaj dve ali tri leta. Po nabiranju jih očistite in posušite. Nabirajte tako, da le razredčite skupaj rastoče rastline, da ne boste uničili rastišča!

Čaj iz korenin trobentice se priporoča za umirjanje vseh glavobolov, ki so živčnega izvora. Pripravite prevretek drobno zmletih korenin iz polovice čajne žličke na 2,5 dl vode. Pijte skodelico čaja trikrat na dan.

Cvetove in liste trobentic nabirajte, ko se odprejo. Zaradi sladkega nektarja so cvetovi priljubljeni pri otrocih. In pa seveda, ker z njimi zaradi cevaste oblike lahko piskajo oz. »trobijo«.

Sirup iz trobentice proti kašlju

Naredite ga podobno kakor trpotčevega ali iz smrekovih vršičkov.

Torej, vzemite primeren kozarec glede na količino nabranih cvetov, vanj izmenično polagate plast cvetov trobentice in plast sladkorja. Pustite 2 do 3 tedne. Precedite in shranite v manjše kozarčke. Postavite v temen prostor. Po potrebi jemljite po žličkah. Predlagam, da pogumno poskusite s pripravo. Deluje in še okusno je.

Čaj za pomirjanje in proti glavobolu

Pripravite poparek iz svežih ali suhih cvetov trobentice. Pijte zvečer pred spanjem ali večkrat preko dneva.

Čajna mešanica za sproščanje

Naredite si mešanico iz suhih cvetov trobentice in kamilice. Pripravite kot poparek. Ali pa poskusite poparek mešanice cvetov trobentice in lipovih socvetij, pomiril vas bo.

Trobentice v kozmetiki

Cvetove trobentic namočite v destilirano vodo. S to tekočino si lahko pomagate pri odpravljanju peg in tudi gub.

Trobentice v kulinariki

Slovenska etnobotanika potrjuje, da so pri nas že davno v preteklosti uporabljali številne divje rastline, še posebej veliko spomladi. Tudi sveže cvetove in liste trobentice, ki so jih potresali po različnih solatah in drugih jedeh. To predlagam tudi vam, jedi bodo okusnejše in obogatene z dodatnimi hranili. Cvetovi imajo prijeten vonj in okus po medu.

Sveže cvetove lahko uporabite kot dodatek pri pripravi marmelad ali mnogih sladic. Lahko pa cvetove kristalizirate v sladkorju. Takšni kandirani cvetovi bodo vašim sladkim jedem dali posebno noto.

Listi so nekoliko bolj močnega in nekoliko grenkega okusa in jih lahko skuhate v juhah ali podušite in servirate z maslom kot zelenjavno prilogo.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2113
2219
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj