Spoznajmo vrtno krešo (Lepidium sativum)

Spada v družino križnic, kamor sodi vsem dobro poznana zelenjava: zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, redkvica in redkev. Cvetovi ter rastlin imajo štiri cvetne lističe (oblika križa). Vrtna kreša je nežna enoletnica, ima tanka stebla, ozke, suličaste zelene listke, majhne bele cvetove in drobna svetlorjava semena. Njena domovina je Mala Azija, bila je priljubljeno zelišče starih Rimljanov, danes jo gojijo po vsej Evropi.

Če jo boste preko leta želeli gojiti na vrtu, jo kot mešano kulturo sejte med razne sorte solate ali med radič. Posejana na prostem lahko zraste do 45 cm.

Vsebuje veliko vitamina C, vitamine B, K, betakaroten, minerale kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor in železo, sladkorje, beljakovine ter eterično olje. Žveplene spojine ji dajejo grenak, poprast okus, podoben okusu redkve.

Vrtna kreša dviguje odpornost telesa, še posebej varuje dihalni sistem, je naravni antibiotik. Čisti kri, odpravlja slabokrvnost, pospešuje izločanje seča in spodbuja presnovo.

Setev vrtne kreše - žive solate

Mnogi ste v začetku decembra posejali semena pšenice, da ste zeleno mlado žito položili pod novoletno jelko. Da bi ujeli moč mladih rastlin tudi v januarju, vam predlagam setev vrtne kreše.

Uporabite pladenj z robom, v katerega natrosite nekaj cm zemlje, jo poravnate in nato posipate s semeni vrtne kreše ter še malo prekrijete z zemljo. Potem previdno zalijete, najbolj enostavno preko cedila, da ne boste premikali semen. Lahko pa sejete vrtno krešo kar na kuhinjskih papirnatih brisačah. V obeh primerih pladenj postavite na okensko polico in dnevno zalivajte, a ne preveč.

Vrtna kreša kali že po treh dnevih, gotovo pa boste lahko po enem tednu opravili prvo žetev užitnih in zdravilnih stebelc in listkov. Poskusite, ni zahtevno, s tem preprostim vrtnarskim postopkom boste tudi v januarju pridelali lastno zelenjavo/ zelišče za zdrav družinski obrok.

Namaz iz vrtne kreše

Narezana stebelca z listki operite pod tekočo vodo, nato na drobno nasekljajte. Lahko jih vmešate v zmehčano surovo maslo ali v kislo smetano ali/in skuto. Lahko oblikujete štruco in zvijete v peki papir in shranite v hladilniku. Pred uporabo štruco narežete na rezine ali pa celo štruco položite na podolgovat krožnik ali pa namaz postrežete v skodelici. Uporabite kot samostojni namaz na polnovrednem kruhu ali za podlago na obloženih kruhkih. Če pa želite pripraviti čisti zelenjavni obrok, jo dodajte v mešano solato. Vrtno krešo uporabite tudi v drugih jedeh, npr. v omakah ob ribah ali v jajčnih jedeh in juhah.

V vsakem primeru boste zaužili osvežilno, okusno, zdravilno, čistilno in krepilno jed, kot nalašč za čiščenje telesa po praznikih.