Prepričana sem, da ste mnogi vrtnarji že v juliju pobrali, posušili in shranili letošnji pridelek čebule. Sicer zaradi suše ni bil tako bogat, a je gotovo še vedno primernih količin, da bo obogatil pripravo raznih jedi v vaši kuhinji.

Zato se mi zdi zelo primerno, da tokrat napišem nekaj o tej pomembni lukovki.

Domovina čebule (Allium cepa) je zahodna Azija. Gojena je po vsem svetu, poznane so številne sorte. Za slovenski prostor je značilno, da se spomladi sadi rumena »holandska čebula« in rdeča »ptujska čebula«. Vse bolj prisotna in iskana pa je tudi čebula »belokranjka«, čebula amforaste oblike in bolj nežnega okusa. Bela sorta »majski srebrnjak« pa jeseni in je že zgodaj na voljo za pripravo različnih jedi. Tudi druge sorte lahko uživamo kot mlade čebule in jih zato lahko sadimo tudi bolj na gosto.

Za naju z možem, ki sva ljubiteljska vrtnarja že mnogo let, je bila čebula prva zelenjava, ki sva jo skupaj posadila na novi parceli, še v času gradnje hiše. Kako je teknila z drugimi živili, za pripravo okusnih malic!

Zadnja leta na našem učnem zeliščnem vrtu poleg zgoraj omenjenih sort uspeva tudi ozimni luk (Allium fistulosum). Poleti ima bele cvetove in zmeraj zelene, močno dišeče liste, ki jih lahko nabiramo skozi vse leto.

Vse čebule imajo plitve korenine, čebulico, nato čebulo kot založni organ, zelene cevaste liste ter kroglasta socvetja, kjer dozorijo črna semena.

Čebula spada med najstarejše uporabne in zdravilne rastline. Vsebuje organske žveplove spojine, ki delujejo na naše telo preventivno, zato je zelo pomembno, da je stalnica v jedeh naših jedilnikov. Te učinkovine nižajo količino maščob v krvi in tudi krvni tlak, delujejo proti strjevanju krvi. Torej je naravna zaveznica v boju proti aterosklerozi, zelo pogosti bolezni sodobnega časa. Spodbuja tudi apetit in uravnava našo prebavo, uničuje črevesne parazite in pomaga pri trdovratni zapeki. Čebuli pripisujejo tudi afrodizijski učinek, saj čisti kri in polt, kar oboje prispeva k pospeševanju ljubezni. Uživanje surove čebule pospešuje potenje in s tem nadomešča savno. Takšno izločanje pomaga tudi revmatikom. Ugotovili so tudi, da koristi pri sladkorni bolezni, ker vsebuje snovi, ki znižujejo količino sladkorja v krvi.

Zdaj pa bom opisala še nekaj domačih zdravil, ki jih lahko pripravite s čebulo. Pomagala vam bodo pri raznih težavah.

Čebulni med

Pri angini in prehladu si lahko pomagate tako, da čebulo narežete na tanke liste. V kozarec jih dajajte plast za plastjo, izmenično z medom. Postavite na topel prostor. Kmalu se bo na vrhu pripravka začela nabirati zdravilna tekočina, ki jo uživajte vsak dan po eno žličko.

Čebulni čaj

Prva tako si lahko za bolna dihala skuhate čaj iz čebule in janeža. Najprej 15 minut kuhajte dve narezani čebuli. Posebej skuhajte čaj iz janeža. Obe tekočini precedite in zmešajte ter dodajte še malo medu. Na dan lahko spijete do tri skodelice tega okusnega zdravilnega čaja.

Pečena čebula

Če imate zanohtnico ali če se bi radi znebili kakšnega kožnega tvora, rahlo popecite čebulo in jo položite na problematični del. Oblogo zamenjajte večkrat zaporedoma. Okužba ob nohtu bo kmalu izginila, tvor se bo odprl. Pogosto se to zgodi že preko noči.

Čebulni sok

Iz rdeče čebule iztisnite sok in ga pomešajte z medom. Pomagalo vam bo, če ste nemirni, tesnobni, živčni…Pijte po žličkah, preko dneva.

Čebulne obloge

Čebula je tudi odličen diuretik, preprečuje zadrževanje urina in pospešuje izločanje seča in natrija. Izločanje povečuje celo, če jo uporabite zunanje. Čebulo razrežite na dve polovici in si z njimi natrite predel okoli ledvic. Kmalu se vam bo že za 25% povečalo izločanje seča. Tudi pri išijasu pomaga masiranje s čebulo.