Na vsebino

Zeliščni nasveti za jesen

Danes sem za vas izbrala nekaj zeliščnih pripravkov, (obloga, tri kopeli in tri učinkovite čajne mešanice), primernih za kratke jesenske dni in za dolge jesenske večere.

Čaj za jutranje čiščenje

Svetujem vam, da jesenske dni začnete s svežim čajem, ki bo zbudil vašo prebavo in limfni sistem, da bosta odstranila odvečne stvari iz vašega telesa.

Pripravite ga iz zelišč, ki jih naberete na vrtu in na sprehodu v bližnji okolici. Rahlo natrgajte vejico peteršilja in 3 do 4 regratove liste (ali 1/2 žličke suhih listov). Prav tako olupite del ingverjev korenine, 1 cm odrežite in grobo nasekljajte. Po tej mešanici treh zelišč, gojenega, divjega in eksotičnega, prelijte 3 dl vrele vode in počakajte vsaj 10 minut. Precedite, dodajte limonin sok in spijte na tešče. Mogoče le občasno, lahko vsak drugi dan, do dva meseca ali vsak dan do tri tedne.

Kako pomagati pri bolečinah v ušesu

Za jokajočega otroka, ki vas ponoči zaradi bolečin v ušesu drži pokonci, uporabite kislo jabolko. Specite ga v pečici, potem pretlačite, da dobite gosto kašo. Še toplo dajte na uho in prevežite z gazo. Bolečina bo kmalu prenehala, a prevezo na ušesu vseeno pustite vso noč.

Čajna mešanica pri vnetju mehurja

Pogosti so tudi jesenski prehladi, ki jim lahko sledijo neprijetna in boleča vnetja mehurja. Predlagam vam čajno mešanico iz zelišč, ki jih gotovo imate v vašem gospodinjstvu. Pripravite jo tako, da vzamete po 2 dela lipovega cvetja, bezgovega cvetja, zeli šentjanževke in robidovih listov ter 1 del kamiličnih cvetov. Čaj pripravite kot prevretek, do 15 minut. Skodelico tega čaja pijte trikrat na dan, in sicer pred jedjo.

Kopel pri prehladu in nahodu

Če se vas loteva prehlad, si lahko pomagate tako, da si pred spanjem pripravite preprosto, a zdravilno kopel. V vročo vodo v kadi vlijte še 1 dl vinskega kisa, nato se uležite v kad za 10 do 15 minut.

Ali pa skuhajte čaj iz žajblja in ga vlijte v kad. Ali pa dodajte vodi morsko sol.

Ne glede katero kopel si boste pripravili, priporočam, da greste po kopeli naravnost v posteljo. Če v vaši kopalnici nimate kadi, si pripravite katerokoli nožno kopel iz zgoraj zapisanih sestavin. Vse te domače kopeli vas bodo ogrele in okrepile naravne obrambne sposobnosti vašega telesa.

Jesenski čaj za dobro razpoloženje in odpornost

Jesenski popoldan se preveša v večer. Zmešajte si čajno mešanico iz dveh gojenih in dveh divjih zdravilnih rastlin. Vzemite enake dele poprove mete in ameriškega slamnika ter zlate rozge in dobre misli. Pripravite poparek, počakate 8 do 10 minut in precedite. Ta čaj lahko pijete dvakrat na dan krajše časovno obdobje - kot kura zdravljenja ali pa dolgo v jesen, a občasno. Priporočam s prijatelji ali družinskimi člani.

Ne dovolite si, da vas slabo vreme, megla in kratki dnevi spravijo v slabo voljo. Pomagajte si z domačimi pomagali. Prijetne jesenske dni vam želim…

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj