Kljub temu, da se je ponudba sadik vrtnin v zadnjih letih zelo razširila, se mnogi vrtičkarji še vedno odločajo za setev v toplih pogojih doma in tako sami vzgojijo sadike za domači vrtiček.

Še posebej to priporočam, če imate semena sort, ki jim zaupate in dajo dober in okusen pridelek, predvsem pa, da je seme dobro kaljivo.

Po mnenju poklicnih vrtnarjev so puljene sadike preteklost, čeprav tudi, če semena ne posejete pregosto in če sejančke pikirate v pravem času, tako lahko vzgojite kvalitetne sadike.

Vsekakor pa je boljše, da sejete v majhne lončke, kjer ima posamezno seme (ali dva) možnost samostojnega razvoja, brez tekmecev v neposredni bližini.

Zato se bom v nadaljevanju posvetila setvi v setvene plošče. Lahko pa sejete tudi v embalažo za jajca, uporabite tulce toaletnega papirja ali pa naredite lonček iz časopisnega papirja. Sladoledni posodi naredite luknjo za odtekanje vode. Seveda boste morali v teh primerih zaradi zalivanja poskrbeti za dovolj velik pladenj ali podstavek.

Bolj pomembna je izbira substrata, torej zemlje, kamor boste sejali. Rajši kupite boljšega, to je praviloma dražjega, saj je tako večja verjetnost, da ima ustrezno sestavo hranil, da bodo vaši sejančki imeli ustrezne pogoje za klitje in rast.

Nekatere vrtnine potrebujejo svetlobo ob setvi, to so svetlokalivke. Mednje spadajo sladki komarček, motovilec, kamilica in timijan, deloma tudi korenček, peteršilj in zelena. Semena teh ob setvi ne pokrijte z zemljo, temveč jih vanjo le potisnite. Setvene posode nato postavite v svetel in topel prostor.

Semena druge skupine rastlin, temnokalivk, npr. solatnic in križnic, pa po setvi pokrijte s tankim slojem substrata. Lahko kalijo nekje v temnem prostoru, brez svetlobe, a le nekaj dni. Potem jih postavite na svetlo in toplo, navadno na okensko polico.

Po zalivanju setve setveno posodo še ustrezno označite. Zapišite katero seme ste sejali in kdaj. Uporabite lahko lesene paličke, ki jih naredite iz zelenjavnih zabojčkov iz trgovine. Ali pa razrežete debelejši karton na ozke pasove, katere na enem koncu odrežite v obliki puščice, da jih lažje zapičite ob rob setvene posode. Svetujem uporabo alkoholnega flumastra, da vam voda ne uniči zapisa.

Če pa ste semena sejali bolj skupaj, npr. v cvetlični zaboj, je potrebo pikirati prej, ko so sejančki še majhni, da se koreninice mladih sadik preveč ne prepletejo. Pikirate jih v ne prevelike lončke. Če bo zima dolga, bo potrebno sadike plodovk (paradižnik, paprika…) pred presajanjem na prosto še enkrat presaditi.

Kdaj točno sejati katero seme v notranjih prostorih, od januarja do marca, je težko svetovati, saj se vreme vsako leto drugače vede. Sama sadike za prvo sajenje, npr. paradižnika in paprike na naš zelenjavni vrt, običajno kupim, da imamo bolj zgodnji pridelek. Lastne sadike pa so vir paradižnika in paprike od srede poletja do pozne jeseni. Vsekakor pa je dobro, da se ravnate po setvenem koledarju, ki vam kaže, kdaj sejati katero skupino zelenjave, zelišč ali cvetlic.

Torej, za vzgojo domačih sadik potrebujete sejalne posode, kakovosten substrat in semena ter svetlobo, toploto in vodo v ustreznem razmerju. In seveda vašo ljubezen in pozornost.