Na vsebino

1. junij, praznik KS Stari trg ob Kolpi

Natanko pred 80 leti so enote slovenskih partizanskih čet napadle okupatorsko italijansko postojanko, utrjeno v Starem trgu ob Kolpi. V spomin na ta dan vsako leto praznujemo praznik naše Krajevne skupnosti.

Letošnje praznovanje bomo združili s praznovanjem CŠOD Dom Radenci, ki praznuje 20-letnico delovanja v naši dolini. Lansko leto nas je zaznamoval covid-19, ampak vseeno se lahko pohvalimo s kar nekaj pridobitvami: preplastitev in sanacija ceste od Kota do Sodevcev ter rušenje hiše v Sodevcih zaradi preglednosti (potrebno je še urediti odvodnjavanje in asfaltirati cesto), sanacija mostu Sodevci – Blaževci, optika je končno po celi KS, nov gasilski avto PGD Stari trg, cesta Vrhgora-Rokan je sanirana in urejena, prav tako približno 600 m ceste pred Starim trgom ter urejen medgeneracijski vadbeni park v Starem trgu.

V lanskem letu je bilo v okviru projekta Čredniške poti dokončno urejeno še: tribune in shramba na igrišču v Starem trgu ter korita in izvirna jama Peč ter pohodne poti, v letošnjem letu pa je v teku nov projekt Uršek se druži v vrednosti 31.354,53 EUR (partnerji v projektu KD Stari trg, Knjižnica Črnomelj in RIC Črnomelj). Urejen je bil tudi večletni problem z odvodnjavanjem v Kovači vasi, v kratkem pa pričakujemo še zamenjavo azbestnih cevi na Deskovi vasi. Potrebno bi bilo urediti še zaščitno mrež na odsekih ceste Radenci – Sodevci in omogočiti priklop na čistilno napravo v Radencih večjemu številu uporabnikov. Želja in načrtov imamo še veliko. Vsi ti dosežki so plod skupnega sooblikovanja naših razvojnih ciljev, dobrega usklajevanja in sodelovanja vseh nas, ki tu živimo, zato potrebujemo zaupanje, pomoč, potrpljenje in razumevanje vseh krajanov. Kot vsi obmejni kraji smo bili tudi mi lansko leto deležni neznosnih razmer pred mejnim prehodom Sodevci. Letošnje praznovanje pa začenjamo z »onesnaženo« vodo. Upam, da nas NIJZ na naš praznik razveseli s preklicem ukrepov. Boljšega darila ne bi mogli dobiti.

Ob krajevnem prazniku iskreno čestitam in se za dobro sodelovanje zahvaljujem članom in članici sveta KS Stari trg ob Kolpi ter vsem vam, spoštovani krajani in krajanke. Želim vam prijeten praznični mesec ter vas vabim na prireditev ob prazniku KS v soboto, 11. junija 2022 ob 10. uri pred CŠOD Radenci.

Vir: KS Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj