Na vsebino

1. posvet gasilskih mentorjev Bele krajine

V petek in soboto, 14. in 15. februarja, je v CŠOD Lipa v Črmošnjicah potekal prvi posvet mentorjev gasilske mladine znotraj belokranjske regije, ki ga je organizirala Mladinska komisija regijskega sveta belokranjske regije. Udeležilo se ga je 33 mentorjev iz vseh treh gasilskih zvez, od tega tudi trije učitelji krožka DMG iz OŠ Loka.

V zelo pestrem programu so se zvrstili številni gosti, ki so poskrbeli tako za strokovno izobraževanje iz različnih gasilsko pedagoških področij, manjkalo pa ni niti zabavnih in sprostitvenih vsebin. Po uvodnem pozdravu vseh treh predsednikov Mladinskih komisij po posameznih zvezah, Darjana Grudnika iz GZ Črnomelj, Amirja Mehadžića iz GZ Metlika in Andreja Jakše iz GZ Semič, je potekala okrogla miza, med katero je Sonja Malnarič pripovedovala o svojem dolgoletnem delovanju in izkušnjah na področju mladinskega gasilstva.

Po večerji je Amir Mehadžič, ki je tudi predstavnik belokranjske gasilske regije v Mladinskem svetu Gasilske zveze Slovenije, predstavil letošnje novosti in dogodke, ki bodo potekale bodisi na državni bodisi na lokalni gasilski ravni. Za zaključek prvega dne je sledil še nastop bontonologa Saše Županeka, ki nas je na zabaven način podučil o zunanjem videzu, bontonu in javnem nastopanju.

Na začetku drugega dne so nas najprej pozdravili regijski poveljnik tovariš Boštjan Majerle, član upravnega odbora GZ Slovenije, predsedujoči Belokranjski regiji in tudi predsednik GZ Semič Rudi Kofalt, predsednika GZ Črnomelj in GZ Metlika, tovariša Boris Kambič in Martin Štubljar, ter poveljniki vseh treh GZ, Peter Šneljer, Tomaž Černe in Jože Vrščaj.

Saša Kovačevič je izvedla delavnico družabnih iger, preko katerih lahko mlade gasilce bolje spoznamo in tudi motiviramo. Obiskala nas je tudi Nina Kotar, članica Mladinskega sveta GZ Slovenije, ki je predstavila nov Temeljni program usposabljanja mladih gasilcev in novosti v gasilskem kvizu in orientaciji za leto 2020. V sklepni delavnici je Darjan Grudnik govoril in praktično prikazal osnove orientacije, rokovanje z zemljevidom in kompasom.

Učenje je odkrivanje, da je nekaj mogoče. Po dolgih letih nam je organizatorjem končno uspelo pod streho spraviti posvet, za katerega srčno upamo, da bo postal tradicionalen. Naš glavni namen je, da bi med sabo povezali vse gasilske mentorje v Beli krajini, jih strokovno izobrazili in posledično dosegli, da bi se med gasilci z mladino delalo čimbolj strokovno, načrtno in kvalitetno.

Odziv za prvič je bil dober, se pa nadejamo, da bo v prihodnje še večji. Naj se v imenu organizacijskega odbora tudi zahvalim vsem gostom, ki so bili pripravljeni za nas izvesti tako predavanja kakor tudi delavnice. Hvala tudi vsem, ki našo dejavnost podpirate. Predvsem pa hvala vsem mentorjem, ki ste se v svojem prostem času pripravljeni popolnoma prostovoljno razdajati za skupno dobro in tudi pridobivati nova znanja, ki vam bo v delu z mladino po društvih zagotovo prišla še kako prav. Ne pustimo, da nas učenje vodi le v znanje, naj nas vodi tudi v dejanja. Le tako bomo s skupnimi močmi poskrbeli, da bo naša organizacija rasla in napredovala še naprej.

Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ«!

Vir: Mladinska komisija regijskega sveta belokranjske regije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj