Na vsebino

10 let Belokranjske čebelarske učne poti v Žuničih

Čebelarska zveza Bele krajine je v soboto obeležila deseto obletnico obstoja in delovanja Belokranjske čebelarske učne poti, ki je bila zgrajena za namen izobraževanja različnih struktur obiskovalcev. Učna pot v Žuničih spada med najlepše in najbolj urejene tovrstne učne poti. Občina Črnomelj je v letu 2013 prejela priznanje za »Čebelam najbolj prijazno občino 2012«.

Na svečani prireditvi, ki se je odvijala v prostorih gasilskega doma Žuniči, se je zbralo veliko število čebelarjev in drugih obiskovalcev. Zaslužnim za izgradnjo, promocijo in vzdrževanje objekta je Čebelarska zveza Bele krajine podelila priznanja.

Pomen prireditve so s svojo prisotnostjo poleg obiskovalcev utrdili tudi predstavniki vseh štirih čebelarskih društev v Beli krajini, županja občine Črnomelj, ga. Mojca Čemas Stjepanovič, podžupan Občine Semič, g. Bojan Jakša, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Boštjan Noč in drugi funkcionarji Čebelarske zveze Slovenije. Prireditve so se udeležili tudi predstavniki Čebelarskih društev Duga Resa, Vrbovsko in Netretič iz Republike Hrvaške.

Namen prireditve je bil poleg obeležitve 10. obletnice delovanja, tudi podelitev priznanj vsem zaslužnim ter izraziti pomen ohranjanja in razvijanja čebelarstva v Beli krajini. Poleg predsednika ČZ BK g. Dušana Milinkoviča sta prisotne nagovorila tudi ga. Mojca Čemas Stjepanovič in g. Boštjan Noč. Poudarila sta pomen izobraževanj, lokalne samooskrbe, sodelovanja čebelarske zveze in društev z lokalno skupnostjo kakor tudi širše. Predsednik ČZS g. Boštjan Noč pa je izpostavil projekte, ki jih na ravni države ter v mednarodnem okolju vodi ČZS. Poleg pomembnega mejnika, Svetovnega dneva čebel, je predstavil tudi druge pomembne projekte za ohranjanje čebel in čebelarstva.

Vsi prisotni so po prireditvi odšli na ogled učne pot in se družili ob prigrizkih ter pečenem kostanju, ki so jih za to priložnost pripravili belokranjski čebelarji in njihove družine.

Vsem nastopajočim v kulturnem programu in sponzorjem se zahvaljujemo za njihov prispevek.

Veselimo se prihodnjih srečanj.

Naj medi!

Vir: Čebelarska zveza Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj