Na vsebino

14. november – dan slovenskega znakovnega jezika

14. novembra obeležujemo dan slovenskega znakovnega jezika. Tega dne je bil leta 2002 objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki je slovenski znakovni jezik sprejel kot jezik, ki ga lahko uporabljamo v uradnih postopkih v Republiki Sloveniji.

Na svetu je okrog 466 milijonov oseb z gluhoto ali naglušnostjo, strokovnjaki pa predvidevajo, da naj bi se številka do leta 2050 povečala na 900 milijonov. V Sloveniji živi približno 1000 ljudi, ki slovenski znakovni jezik tudi aktivno uporabljajo. Za znakovni jezik velja, da temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa.

Pravimo, da so okvare sluha nevidne težave, ki pa lahko pomembno vplivajo na kakovost delovanja posameznika v socialnih in drugih situacijah. V kolikor smo v stalnih ali pogostih stikih z ljudmi, ki uporabljajo slovenski znakovni jezik, je priporočljivo, da se tudi sami naučimo nekaj preprostih kretenj in enoročne abecede. Kako pokazati posamezno črko, si lahko pogledamo povezavi TUKAJ.

Katera trditev ni pravilna?

  1. Maja Kuzma ustvarja vlog vsebine, na katerih lahko vidimo, kako izgleda uporaba slovenskega znakovnega jezika.
  2. Obstaja en znakovni jezik in tega uporabljamo po celem svetu.
  3. Oseba z naglušnostjo ali gluhoto ima pravico do tolmača v uradnih postopkih (npr. pri obisku zdravnika).
  4. Na RTV SLO je oddaja Prisluhnimo tišini, ki ozavešča ter informira javnost, pri tem pa vidimo uporabo slovenskega znakovnega jezika.

(Odgovor je 2.)

Vir: OŠ Milke Šobar - Nataše

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj