Na vsebino

16. mednarodni festival otroške poezije Dječije carstvo

Že 16. festival Dječije carstvo je tudi letos potekal v Banja Luki, in sicer 28. in 29. aprila. Udeležilo se ga je 70 mladih pesnikov finalistov iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi je bila tudi naša sedmošolka Klavdija Kapš s pesmijo Strah je samo v tvoji glavi. Na zaključni prireditvi sta jo spremljala starša.

Gostitelji so učencem, mentorjem in staršem pripravili bogat program. V četrtek, 28. aprila, so jih sprejeli v Banskem dvoru, kjer je pesnik Pero Zubac prejel nagrado za življenjsko delo, več pesnikov je recitiralo svoja dela, prireditev pa so popestrili še različni pevci. Naslednji dan so v Mestnem gledališču Jazavac učenci recitirali svoje pesmi, žirija pa jih je ocenjevala. Med prireditvijo so občinstvo zabavali s sproščenim glasbenim programom. Sledila je še razglasitev zmagovalcev in pogostitev s sladoledom.

Tudi Klavdija je doživeto predstavila svojo pesem. Da se je med več kot 4500 mladimi pesniki, ki so za natečaj napisali preko 8000 pesmi, uvrstila v finale mednarodnega festivala, je izjemen uspeh. V tako močni konkurenci so bili zmagovalci vsi finalisti, ne le najboljša med najboljšimi – Mali princ in Mala princesa Dječijeg carstva. Klavdija je prejela priznanje in zbornik festivala, v katerem so objavljene vse pesmi finalistov.

Naša šola je na dotičnem festivalu zelo uspešno sodelovala že dvakrat, pred šestimi leti je namreč na 10. festivalu šolo predstavljala Eva Vukelić s pesmijo Solza.

Mladi pesnici Klavdiji velja iskreno čestitati!

Klavdija pa je takole strnila svoje vtise:

Po dobrih treh urah vožnje smo prispeli v Banja Luko in se namestili v hotelu Astorya, ki je bil zelo lep in velik. Popoldne smo izkoristili za ogled mesta. Videli smo veliko zanimivosti in ugotovili, da je Banja Luka zelo lepo mesto. Navdušili so me velika cerkev in številni kipi oziroma spomeniki. Ob osmih zvečer smo imeli slavnostno večerjo, jedli smo veliko dobrot in še sladoled. Razveselila nas je tudi dobra glasba. Kdor je želel, je lahko predstavil svojo pesem. Opogumila sem se in šla na oder.

Naslednji dan smo imeli prireditev v gledališču. Trajala je kar tri ure, a je bila zelo zanimiva. Pozdravili so nas različni govorci, bilo je veliko glasbe in petja, učenci pa smo predstavljali svoje pesmi. Seveda sem imela tremo, a mi je šlo kar dobro. Zelo sem bila vesela priznanja, ki mi ga je izročil direktor festivala Dječije carstvo dr. Slobodan Stošić. Res se je izplačalo napisati pesem za festival!

Strah je samo v tvoji glavi

Ko se noč spusti,

v temi sam stojiš,

v temni gozd se spustiš,

ne veš, kaj naj narediš,

ne veš, kam bi šel.

Ko se megla spusti,

se luna zasveti in pot osvetli.

Ne boj se,

ker strah je samo v tvoji glavi.

Pojdi počasi naprej,

da spoznaš svojo pot,

ki zdaj te tako muči.

Pojdi nazaj ali naprej,

da izveš, zakaj se to godi.

Ko luna ugasne, spoznaš,

da je to le izkušnja,

ker strah je samo v tvoji glavi.

Klavdija Kapš, 7. razred, OŠ Stari trg ob Kolpi

Vir: OŠ Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj