Na vsebino

Peta obletnica Glasbene šole Gradus ad Parnassum

S koncertom ob praznovanju pete obletnice zasebne Glasbene šole Gradus ad Parnassum so se v soboto v Semiču pričeli 27. Krakarjevi dnevi, posvečeni pesniku, novinarju, uredniku, prevajalcu, esejistu in profesorju Lojzetu Krakarju.

Glasbena šola Gradus ad Parnassum, kar v prevodu pomeni Pot na goro Parnass, je prva zasebna glasbena šola v Beli krajini, ki sta jo jeseni leta 2018 v Semiču ustanovila zakonca Gašper in Anastasia Banovec. Šola si prizadeva učencem ponuditi vsestranski razvoj, oblikovati njihov glasbeni okus, razviti glas in individualne sposobnosti vsakega učenca. V šolo se lahko vpišejo tudi starejši, predvsem tisti, ki jih zanima petje.

Glavni predmeti v šoli, ki deluje v prostorih semiškega župnišča, so klavir, solopetje, orgle, dirigiranje in zborovsko petje. Prav petju dajejo še poseben poudarek.

Poleg učencev in pevskega zbora Glasbene šole Gradus ad Parnassum pod vodstvom dirgentke Anastasie Banovec in ob klavirski spremljavi Gašperja Banovca, se je na koncertu predstavil tudi gostujoči godalni kvartet v sestavi Julija Černe (violina), Mirjam Šolar (violina), Manica Slapšak (viola) in Peter Kaiser (violončelo).

Krakarjeve dneve, petdnevni prireditveni niz, bodo v semiškem Kulturnem centru nadaljevali v soboto, 11. februarja, z osrednjo prireditvijo, na kateri bo Anton Štrukelj govoril o duhovni in literarni zapuščini zaslužnega papeža Benedikta XVI.. V semiški cerkvi sv. Štefana bodo dan kasneje nadaljevali z mašo za Lojzeta Krakarja, v petek, 17. februarja, pa skupaj s krajevno knjižnico pripravili literarni večer Mladost v pesmih Karla Destovnika Kajuha in Lojzeta Grozdeta.

Letošnje Krakarjeve dneve bodo v nedeljo, 19. februarja, končali s koncertom pevskih zborov in pritrkovalcev Občine Semič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj