Na vsebino

55. Jurjevanje v Beli krajini

V času pred kresno nočjo in po njej pridite v Črnomelj, v slovensko folklorno prestolnico, in obiščite najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Vabljeni na Jurjevanje v Beli krajini, ki se ponaša z nazivom prva slovenska prireditev z manj odpadki!

Festival Jurjevanje, ki je član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin – CIOFF, slavi raznolikost kultur in stremi k prepletu tradicionalnega z modernim ter lokalnega z globalnim.

Letošnje Jurjevanje v starem mestnem jedru Črnomlja bo v sklopu folklornih programov »Pleši, Jure, do jutranje ure!«, »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo ...« in »Lepa Anka kolo vodi …« ter »Pastirče mlado« postreglo s številnimi nastopi različnih otroških in vrhunskih odraslih folklornih in etnoglasbenih skupin iz Slovenije, Hrvaške, Indije, Peruja in Belorusije!

V sklopu večernega zabavnega programa bodo nastopili Preloški muzikanti, Tamburaški orkester Dobréč z gostom Lado Leskovar Official, Godba Črnomelj, Big band Črnomelj in Manouche (Ljubljana), obiskovalci Jurjevanja pa lahko obiščejo tudi VirejFest, na odru katerega bodo nastopili Reggalution, FISH ON MARS, Ogenj in Midnight Lightnin’.

V Jurjevanjski dragi bo tradicionalno zagorel kres. Družine se bodo lahko kratkočasile na družinskem pikniku v dragi (pastirske igre, druženje s folklorniki, delavnice in glasba) in na kolesarskem izletu »Goni kolo« ter z obiskom tržnice, rokodelskega sejma in ustvarjalnih delavnic. V času festivala bodo potekala tudi predavanja, na ogled pa se bodo postavile umetniške in fotografske razstave.

Program Jurjevanja lahko spremljate s sončne strani krožnika. Rezervirajte si svojo mizo s pogledom na jurjevanski oder ter zaužijte okuse Bele krajine. Za več informacij o gastronomski ponudbi in rezervacijo kontaktirajte Gostišče Veselič, T: 07 363 72 33, [email protected].

Jurjevanje v Beli krajini je član Zero Waste Slovenija in prvi slovenski festival, ki je pridobil status "prireditev z manj odpadki". Bodimo skupaj odgovorni do našega okolja. Ločeno zbirajmo odpadke, zmanjšajmo količine plastike in uporabljajmo obnovljive vire tudi na letošnjem Jurjevanju.

Vabimo vas, domačine, da pridete v mesto! Na druženje, obujanje spominov in na kulturno udejstvovanje. Kličemo tudi vse tiste od daleč, v sosednja mesta in vasi, čez Gorjance in preko Kolpe, da obiščete Jurjevanje, Belo krajino in Črnomelj, ki letos obeležuje 790 let prve omembe naselja Črnomelj, ter se naužijete belokranjskih lepot, kulinarike, vin in kulturne dediščine.

Program po dnevih:
Torek, 19.6.
Sreda, 20.6.
Četrtek, 21.6.
Petek, 22.6.
Sobota, 23.6.Nedelja, 24.6.

(op.: program je še v dodelavi; organizator si pridržuje pravico do dopolnitve in sprememb)

Spremljajoč program:
* V soboto, 23. junija, in v nedeljo, 24. junija, bo potekal ulični prikaz lončarjenja na nožnem vretenu, predstavila se bosta lončarja Tatjana in Boštjan Dobovšek pred Belokranjskih izročilom. (organizator Belokranjsko izročilo)
* Od petka, 22. junija, do nedelje, 23. junija 2018, obiščite in prisluhnite nastopom ljudskih godcev na Črnomaljski promenadi.
* Info točka svetovalnega središča Pokolpje bo za zainteresirane na voljo v starem mestnem jedru Črnomlja, od petka, 22. junija, do nedelje, 24. junija 2018. (organizator ZIK Črnomelj)
* Razstava izdelkov Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj 2018 bo na ogled v zgornji avli Kulturnega doma Črnomelj od srede, 20. junija, do petka, 22. junija 2018, med 9.00 in 19.00 uro.
* Med sredo, 20. junijem, in nedeljo, 24. junijem 2018, bo v Knjižnici Črnomelj potekala razstava ilustracij Laure Ličar »Zeleni Jurij. (organizator Knjižnica Črnomelj)
* V soboto, 23. junija, in v nedeljo, 24. junija 2018, bo v starem mestnem jedru Črnomlja potekala mednarodna likovna kolonija Mitološka dediščina skozi sodoben čas. (organizator KUD Artoteka, kolonijo sofinancira JSKD)
* V soboto, 23. junija, in v nedeljo, 24. junija 2018, bo v starem mestnem jedru Črnomlja potekala mednarodna likovna kolonija Mitološka dediščina skozi sodoben čas.
* V soboto, 23. junija, in v nedeljo, 24. junija 2018, ob 16.00 uri, bo organiziran brezplačen turistični ogled po starem mestnem jedru Črnomlja. (organizator Turistično društvo Črnomelj)

Vir: Jurjevanje v Beli krajini

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj