Na vsebino

Knjižnica Črnomelj: 60 balonov za 60 uspešnih let

Foto: Jan Kocjan
Foto: Jan Kocjan

Včeraj je na zelenici pred Knjižnico Črnomelj potekal prvi dogodek v okviru praznovanja 60-letnice Knjižnice Črnomelj z naslovom Pozitivno v 60 let! Zaposleni v knjižnici obožujejo Župančičevo misel »Kdor ljubi knjigo, bodi spoštovan!« in za praznovanje 60-letnice so našli, posvojili ter vzljubili še eno njegovo misel oz. vprašanje, ki kar kliče po odgovoru: »Gre tvoja misel soncu naproti?«

Leto 1962 velja za pomemben mejnik v razvoju Knjižnice Črnomelj, saj je bila 19. januarja tega leta z odločbo občinske skupščine Občine Črnomelj ustanovljena Občinska matična knjižnica Črnomelj. Do 60. rojstnega dne in do osrednje prireditve ob 60-letnici knjižnice nas tako ločijo še dobri štirje meseci, ki jih bodo zaposleni v sodelovanju z različnimi partnerji obogatili s štirimi mesečnimi dogodki. Z njimi želijo v knjižnici še bolj opozoriti nase, da so, da dihajo in delajo za dobro vseh nas, občanov črnomaljske in semiške občine.

Na zelenici knjižnice bodo oktobra v sodelovanju s Komunalo Črnomelj in skupino Urbano zelenje mesta posadili drevo, simbol življenja in večne rasti. V novembru bodo v mestu postavili tri knjigobežnice. V decembru bodo pripravili tiskovno konferenco in pred knjižnico v sodelovanju s Komunalo Črnomelj postavili smrečico z lučkami ter pripravili škatlo za novoletne želje knjižnici. Prihodnje leto, natančneje 19. januarja, bodo pripravili osrednjo prireditev ob 60-letnici ter posneli kratki dokumentarni film o prehojeni poti Knjižnice Črnomelj. Ob tej priložnosti si bo moč ogledati tudi 3D predstavitev novega idejnega načrta prenove knjižničnih prostorov, ki ga je izdelal STUDIO1991.

Knjižnica ni nikoli dokončan projekt, saj ga je potrebno iz dneva v dan dopolnjevati z novimi vsebinami in prostori. »Gre naša misel soncu naproti?« se sprašujejo v Knjižnici Črnomelj. Je naša knjižnica prostor vseživljenjskega izobraževanja, ki uporabnikom poleg osnovnih dejavnosti ponuja in zagotavlja občutek domačnosti, topline, varnosti in zavetja? Direktorica knjižnice Anja Panjan Trgovčič, je v svojem nagovoru na vse to dala pritrdilen odgovor in dodala, da se bodo zavzemali za to, da bo knjižnica v prihodnjih letih zasijala v novi podobi in bo še boljša, še bolj dostopna ter prijazna.

Občina Črnomelj kot ustanoviteljica in Občina Semič kot pogodbeni partner Knjižnice Črnomelj, se trudita zagotoviti boljše pogoje za delovanje Knjižnice Črnomelj in Krajevne knjižnice Semič. Črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je zelo naklonjen branju, knjigam in knjižnici, je v svojem nagovoru povedal veliko zanimivih znanstvenih dognanj o pomenu branja klasičnih knjig za naše psihično in fizično zdravje (v nasprotju z e-knjigami).

V nadaljevanju dogodka, ki ga je povezoval Aleksander Riznič in ob odlični spremljavi glasbenega gosta Antona Grahka, je sledil simboličen spust balonov z dobrimi željami za prihodnost knjižnice, njenih zaposlenih in vseh njenih uporabnikov od 0-99 let. Prisotni obiskovalci so v zrak spustili 60 balonov – za 60 uspešnih let in za novo in svetlo prihodnost Knjižnice Črnomelj. Spustu balonov so se pridružili tudi otroci in vzgojiteljice iz Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, enote Mala hiška, za kar se jim v Knjižnici Črnomelj iskreno zahvaljujejo.

V Knjižnici Črnomelj se že pripravljajo na nov dogodek v okviru praznovanja 60-letnice z naslovom Z BRANJEM RASTEMO, ki bo 7. oktobra, ob 11. uri na zelenici pred knjižnico. Skupaj s civilno iniciativo za ozelenitev mesta Urbano zelenje mesta Črnomelj in Komunalo Črnomelj, bodo posadili drevo, simbol rasti in napredka. Prijazno vabljeni!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj