Na vsebino

Akcija » Bodi viden, bodi preViden«

Srednja šola Črnomelj je že 3. leto vključena v projekt Varna mobilnost, v katerem sodelujejo dijaki iz 3. ST in 3. OK. Letos smo se odločili, da tudi mi sodelujemo v akciji Agencije za varnost prometa, ki poteka od 1. oktobra. V okviru akcije »Bodi viden, bodi preViden« so dijaki 3. ST ostalim dijakom razdelili odsevnike, saj je cilj akcije povečati uporabo različnih odsevnih teles pri pešcih. Začelo se je namreč obdobje v letu, ki je do pešcev najmanj prizanesljivo – jeseni in pozimi se zgodi največ nesreč z udeležbo pešcev. Nizke temperature ter padavine vseh vrst, krajši dnevi, slabša vidljivost in spolzke ceste za pešce predstavljajo še več nevarnosti.

Podatki Agencije za varnost prometa kažejo, da je v letu 2019 kar 9 od 11 umrlih pešcev umrlo v temnem delu dneva. Nihče izmed umrlih pešcev v obdobju od 2014 naprej ni imel odsevnega telesa. Prav tako so podatki pilotnega opazovanja pešcev, ki so ga na Agenciji za varnost prometa izvedli leta 2017, pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – le 7 % pešcev je imelo odsevnik. O varnosti pešcev v cestnem prometu so dijaki spregovorili tudi pri razrednih urah, kjer so si pogledali še promocijski film, ki ga je v ta namen pripravila AVP.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj