Na vsebino

Ali lahko ibuprofen poslabša potek bolezni covid-19?

Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani deluje Skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z virusom sars-cov-2, ki spremlja novosti s področja zdravil in cepiv ter o tem pripravlja sporočila za strokovno in laično javnost. Eno takšnih sporočil je tudi glede uporabe zdravil z učinkovino ibuprofen pri lajšanju simptomov bolezni covid-19.

Učinkovina ibuprofen sodi med nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (NSAR), ki se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje vnetij in bolečin. Na spletu lahko zasledimo številne objave, da ibuprofen lahko poslabša potek bolezni covid-19. Te objave temeljijo na predpostavki, da ibuprofen poveča izražanje molekule, preko katere virus sars-cov-2 vstopa v celice na površini dihal in drugje, kar lahko poveča tveganje za okužbo. Predvidevamo, da je podoben mehanizem možen pri drugih NSAR. Ta hipoteza je bila objavljena v znanstveni literaturi, ampak še ni bila preučevana in potrjena na ljudeh. Zato Evropska agencija za zdravila in Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke poudarjata, da trenutno ni objavljenih znanstvenih dokazov, ki bi kazali, da uporaba ibuprofena lahko poslabša potek bolezni covid-19. Navajata, da trenutno ni razloga, da bi bolniki, ki jemljejo ibuprofen ali druga NSAR, predvsem za zdravljenje kroničnih bolezni, prenehali z jemanjem zdravila.

Konzilij Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana je dne 17. 03. 2020 ob istih ugotovitvah sporočil, da ni možno zanesljivo izključiti neugodnega vpliva NSAR na potek bolezni covid-19, in meni, da je tudi v tej situaciji najprimerneje lajšati bolečine in povišano telesno temperaturo s paracetamolom.

Mnenje: V samozdravljenju povišane telesne temperature in bolečin, tudi v času širjenja covid-19, je zdravilo izbora paracetamol in ne NSAR, kot npr. ibuprofen, naproksen, diklofenak. Če je NSAR predpisan s strani zdravnika, ga jemljite skladno z navodili, najkrajši čas in v najnižjem odmerku.

(Sporočilo št. 4, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo, Skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z virusom sars cov-2)

Vir: Lekarna Vrščaj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj