Na vsebino

Arso z oranžnim opozorilom za južno Slovenijo

Uprava za zaščito in reševanje je izdala izredni bilten. Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo namreč v noči na petek in v petek zjutraj predvsem v južni polovici Slovenije možni krajevno močni nalivi.

Arso je izdal oranžni opozorili za dež v noči s četrtka na petek za jugovzhod in jugozahod Slovenije.

Popoldne se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponoči razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Od noči na petek do petka opoldne bodo predvsem v južni polovici Slovenije možni krajevno močni nalivi, piš vetra in udari strel. Možne so krajevne nevihte. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Jutri proti večeru bodo padavine večinoma ponehale, oblaki se bodo trgali. Najvišje dnevne temperature bodo jutri od 18 do 22 stopinj Celzija.

Kaj prinaša konec tedna?

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. V nedeljo bo oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji.

September nadpovprečno topel

Septembra smo beležili precej tople dni. Najvišja temperatura zraka se je v zadnjih treh dneh v notranjosti Primorske povzpela nad 30 stopinj Celzija, v Biljah pri Novi Gorici pa se je včeraj segrelo kar do 31,8 stopinje Celzija. Letošnje poletje je bilo nadpovprečno vroče in razmeroma tudi sušno. Po besedah meteorologa Blaža Štera je bilo celo šesto najbolj vroče, marsikje - deli Notranjske in Dolenjske - pa med najbolj sušnimi do sedaj. Padli sta zgolj dve tretjini običajne količine padavin.

September je bil do sedaj prav tako večinoma suh. Krajevno je bilo nekaj malega dežja zgolj v začetku meseca. Na sušo pa opominjajo tudi posušeno rastje in drevesa, ki kljub poletnim razmeram dobivajo vse bolj jesensko podobo. Zelo nizki so tudi vodostaji površinskih voda, opozarjajo.

Od danes pa lahko pričakujemo več padavin.

Vir: Arso, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj