Na vsebino

Bela krajina brez poslanskega mandata

Dušan Vučko, predsednik DVK-ja. Foto: BoBo
Dušan Vučko, predsednik DVK-ja. Foto: BoBo

Šest poslanskih mandatov je bilo določenih napačno, ugotavlja Državna volilna komisija.

Državna volilna komisija je soglasno sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida nedavnih volitev poslancev v državni zbor. V nedeljo bo zapisnik predan predsedniku republike in objavljen v uradnem listu. Vsebuje kar nekaj sprememb.

DVK je "skrbno preveril" izide volitev, ki so jih ugotavljale volilne komisije volilnih enot. Pri dodatnem preverjanju na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine so ugotovili, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države, piše v sporočilu za javnost.

Preverbo so opravili strokovnjaki z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko ter podjetij Intelcom, Genis.

Razdelitev števila mandatov ostaja enaka, spremenilo pa se je šest poslanskih mandatov. Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list.

Mandate so tako prejeli:

  • Franc Props in Tine Novak (Gibanje Svoboda) namesto Tomaža Laha in Jurija Lepa,
  • Alenka Helbl in Dejan Kaloh (SDS) namesto Maje Kocjan in Andreja Kosija,
  • Janez Žakelj (NSi) namesto Klemna Matka,
  • Tatjana Greif (Levica) namesto Ane Černe.

"Obstoječ informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in 2018, je sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oz. razdelitve mandatov na ravni države. Na letošnjih volitvah v državni zbor se je namreč zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo," je situacijo pojasnjeval DVK.

Napaka je odpravljena, izračuni so bili ponovno izvedeni. Poleg tega so postopek podeljevanja mandatov po d'Hondtovem sistemu preverili ročno in ga s tem potrdili, še sporoča Državna volilna komisija.

"Prvič smo se soočali s takšnim izidom glasovanja v Sloveniji. Da je število strank, ki so presegle 4-odstotni prag, izredno malo. In drugič, da gre za dokaj velike razlike med prvima dvema strankama in ostalimi tremi, ki so se še uvrstile," je po poročanju Radia Slovenija komentiral direktor DVK-ja Dušan Vučko.

"Zaradi relativno nenavadne in koncentracije glasov je prišlo do tega, da so ti izračuni potekali na malo drugačen način, ki je pa potem pripeljal do razlik, ki smo jih seveda odkrili in odpravili. Nikoli ni bilo vprašanje, ali je število mandatov na listo pravilno. To je bilo zmeraj pravilno. Znotraj list pa je prišlo do razlike v tem, kateri od kandidatov bo dobil poslansko mesto," pa je povedal matematik Andrej Bauer.

Kmalu v Pahorjeve roke

Predsednik republike Borut Pahor bo v nedeljo ob 10. uri sprejel predsednika DVK-ja Petra Goloba in direktorja Vučka. Golob bo ob tem Pahorju predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v DZ, ki so bile 24. aprila, so sporočili iz predsednikovega urada. Pahor bo podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora, ki bo v petek, 13. maja.

Na letošnjih državnozborskih volitvah je bilo oddanih 1.203.373 glasovnic, od teh jih je bilo neveljavnih 11.080. Volilna udeležba je bila 70,97-odstotna.

Volivci so najvišjo, 34,45-odstotno podporo, namenili Gibanju Svoboda, ki je tako dobila 41 poslanskih mandatov. Poleg omenjene stranke so se v DZ uvrstile še SDS s 23,48 odstotka (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo v DZ imela pet poslancev.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj