Na vsebino

Bela krajina s sprejetjem strategije na poti v razvoj in promocijo belokranjskega turizma

Belokranjske občine so sprejele Strategijo za razvoj turizma destinacije Bele krajine 2018 – 2022. Strateški dokument določa 3 ključna razvojna področja, cilje razvoja turizma v destinaciji in nosilne produkte, ki bodo Belo krajino postavili na zemljevid vodilnih destinacij v Sloveniji za zahtevnega gosta.

Sprejetje strategije v vseh treh belokranjskih občinah

Zelena destinacija Bela krajina je v okviru Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma opredeljena kot ena izmed 34 vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji. Skupaj z reko Kolpo (EDEN destinacija) pa spada med Top 5 doživetij v makrodestinaciji Osrednja Slovenija in Ljubljana.

Za vzpostavitev strateškega upravljanja, sistematičen razvoj in promocijo turizma v Beli krajini je bistvenega pomena Strategija za razvoj turizma destinacije Bele krajine 2018 – 2022, ki so jo v mesecu juliju in septembru na občinskih sejah potrdili v sprejem občinski sveti Občine Črnomelj, Občine Metlika in Občine Semič. Strategijo je v imenu treh občin naročil in pripravljal RIC Bela krajina v sodelovanju s TD Vigred Metlika in KC Semič, izvajalec pa je bil Zavod Tovarna trajnostnega turizma – GoodPlace. Občinski sveti so se seznanili tudi z v javnosti uspešno sprejetim CGP destinacijske znamke Bele krajine.

»Poslanstvo Bele krajine zajema odgovorno ohranjanje multietničnega kulturnega izročila naših prednikov in edinstveno krajino ter ščitenje kulinaričnih posebnosti. V skladu z njim je zastavljena tudi vizija Bele krajine 2022+, da postane ena izmed vodilnih destinacij v Sloveniji za zahtevnega gosta, ki išče in ceni butična in avtentična doživetja v neokrnjeni naravi. Za uresničitev le te pa je pomembna kakovost obstoječe in nove turistične ponudbe ter njen usmerjen razvoj,« pojasnjuje jedro strategije Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina.

Cilji strategije in ključni produkti

Dokument Strategije je postal osnova in vodilo za nadaljnji razvoj belokranjskega turizma, za dosego tega cilja pa so opredeljena 3 ključna razvojna področja, in sicer:

- destinacijski management,
- turistična ponudba in
- promocija.

Strategija opredeljuje tudi cilje razvoja turizma v destinaciji Bela krajina, ki so:

- povečanje števila nočitev izven glavne turistične sezone, podaljšanje povprečne dobe bivanja,
- povečanje zanimanja lokalnega prebivalstva za zaposlitev v turizmu,
- razvijanje integralnih turističnih produktov za zahtevne goste in
- privabljanje gostov z višjo kupno močjo.

Opredeljuje tudi nosilne produkte, ki sledijo edinstvenosti prepletanja naravnih danosti in kulturne dediščine, kot so:

- stik z naravo in s seboj,
- oddih in sprostitev,
- aktivnosti na reki Kolpi,
- pohodništvo in kolesarjenje,
- kulinarična doživetja,
- kreativno spoznavanje kulturne dediščine in
- produkti za MICE segment in obiskovalce prireditev.

Vzpostavljeni bodo novi integralni turistični produkti na področju Bele krajine, destinacija pa bo promovirana z uporabo digitalnih medijev.

Rast nočitev v Beli krajini

Da je turizem v Beli krajini ena od nosilnih gospodarskih panog, dokazuje dejstvo, da Belo krajino obiskuje čedalje več slovenskih in tujih turistov, ki so deležni kakovostne turistične ponudbe in namestitve. Gregor Jevšček iz RIC Bela krajina, vodja Oddelka za razvoj in promocijo turizma Bele krajine, navaja: »Število nočitev v občinah Črnomelj, Metlika in Semič se je med letoma 2016 in 2017 povečalo za 30%. V obdobju med januarjem in julijem 2018 beležimo 13% več nočitev kot v enakem obdobju lani. Pozitiven trend se kaže tudi v rasti števila nočitev tujih gostov, kar je eden od naših ciljev«.

Bela krajina kot destinacija butičnih doživetij

Da Bela krajina sledi modernim smernicam v razvoju turizma dokazuje tudi povabilo na 51. MOS Celje s strani MGRT na posvet na temo »Kriteriji kakovosti za 5-zvezdična doživetja Slovenije kot zelene butične turistične destinacije«. V sklopu primerov dobrih praks je Peter Črnič izvedel predstavitev »Razvoj in vizija destinacije za zahtevnega gosta, ki išče in ceni butična in avtentična doživetja v neokrnjeni naravi – primer Bele krajine«, ki je požela veliko zanimanja javnosti in novinarjev.

Za Turizem Bela krajina (v sestavi RIC Bela krajina, TD Vigred Metlika, KC Semič) pripravil RIC Bela krajina.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj