Na vsebino

BELOKRANJCI NA RAZSTAVI "HAMLET NA SLOVENSKEM"

Cankarjev dom, Ljubljana
Cankarjev dom, Ljubljana

V leto 2016 smo vstopili v znamenju velikega dramatika Williama Shakespeara. V luči našega bližajočega se kulturnega praznika pa zdaj poglejmo v Cankarjev dom v Ljubljani, kjer je te dni odprta razstava "Hamlet na Slovenskem".

Zakaj ravno Hamlet? Zato, ker je to v naših gledališčih največkrat uprizorjena Shakespearova drama – do zdaj je doživela že 22 različnih uprizoritev. In tudi ena od največkrat prevajanih ­– v slovenščini imamo kar šest različnih prevodov Hamleta.

Multimedijsko zasnovana razstava v Cankarjevem domu predstavlja vseh 22 uprizoritev Hamleta, se poklanja vsem igralcem, ki so ga upodobili (tudi in predvsem Belokranjcu Stanetu Starešiniču), vsem šestim prevajalcem Hamleta (tudi in predvsem našemu Otonu Župančiču), vsem režiserjem te drame (tudi in predvsem Belokranjcu Osipu Šestu), številnim gledališkim kritikom (tudi in predvsem Belokranjcu Engelbertu Ganglu) ...

Razstava jasno pokaže, da je bil Hamlet uprizorjen ob vseh velikih prelomnicah v slovenski zgodovini. Nakazuje tudi, da so številna hamletovska vprašanja še danes zelo aktualna in da Shakespeare, ki je umrl pred 400 leti, dejansko drži ogledalo tudi današnjemu občinstvu in občestvu.

Več o Belokranjcih, ki so prek Shakespearovega Hamleta in tudi njegovih drugih dram pomembno prispevali v zakladnico svetovne kulturne dediščine, pa na spletni Preloki.

Vir: Preloka.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj