Na vsebino

Belokranjska vinarka na degustaciji v Londonu

Ena največjih poznavalk in promotork vzhodnoevropskih vin Caroline Gilby, ki je večkrat videna gostja tudi v Sloveniji, je v mesecu, ko se praznuje mednarodni dan žena, na degustacijo v London povabila 20 vinark iz srednje in vzhodne Evrope.

Med vinarkami iz Madžarske, Moldavije, Srbije, Romunije in Bolgarije je tudi pet slovenskih vinark, ki predstavljajo svoja vina izključno strokovni publiki – distributerjem in vinskim piscem. Slovensko peterico sestavljajo kleti Fedora, Frelih, Doppler, Graben in Šukllje, ki jo je zastopala Katja Šuklje Antalick.

»Mednarodni dan žena je vedno dober trenutek za razmislek o položaju žensk v svetu vina. Vinarstvo v srednji in vzhodni Evropi je še vedno večinoma v domeni moških (razen v Bolgariji, kjer več kot 50 odstotkov vinskih kleti vodijo ženske), tako da je to vredno podpreti – ne nazadnje tudi zato, ker nekatere vinarke v regiji pridelujejo osupljivo dobra vina. V idealnem svetu ne bi smeli nikogar izpostavljati po spolu, vendar je resnična enakost še vedno nekaj, za kar se moramo zavzemati. To je priložnost, da okusite vznemirljivo izbiro vin velike skupine vinark,« je pred degustacijo povedala Gilbyjeva, ki nosi najvišji naziv v vinskem svetu – master of wine.

Gilbyjeva je še povedala, da je idejo za dogodek dobila pred leti na vinskem sejmu v Sofiji, kjer jo je presenetilo, da je v Bolgariji kar 50 odstotkov vinark oziroma lastnic vinskih kleti. Po njenem vedenju namreč nikjer na svetu ni toliko žensk v vinskem poslu. Dogodek je želela izpeljati že pred leti, vendar jo je vmes zagodel covid-19.

Nekatere od navzočih vinark so že navzoče na trgu Velike Britanije, druge še iščejo uvoznike, zato je to odlična priložnost za uveljavitev. A Gilbyjeva je uvoznike opozorila, naj ne pričakujejo nizkih cen samo zato, ker so vina iz srednje in vzhodne Evrope.

»Kljub temu ta vina ponudijo veliko vrednost za ceno. Vsem, ki iščejo nove zgodbe, lahko te države ponudijo vse – dolgo in pristno vinsko zgodovino, sodobno pridelavo vina, dobro kakovost in odlične osebne zgodbe. Predvsem vina, pridelana iz lokalnih sort, so izredno zanimiva,« je poudarila vinska strokovnjakinja.

Vir: O vinu

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj