Na vsebino

Belokranjski zeliščni vrt pod Gorjanci – Zeliščna kmetija Kočevar

Pod vodstvom zeliščarja Antona in zeliščarke Minke, profesorice kemije, biologije in gospodinjstva, lahko spoznate, kako na Belokranjskem zeliščem vrtu pod Gorjanci sobivajo rastline in ljudje. Pri njih lahko izberete eno izmed več zeliščnih doživetij, zavihate rokave na delavnici, okusite zeliščno pecivo in napitke. Na organskem vrtu negujejo preko 150 rastlin - belokranjske okrasne, sredozemske, medovite, eksotične in kmetijske rastline ter zelenjavo, sadje in kuhinjska, aromatična, gojena in divja zdravilna zelišča. Njihova zelišča so pridelana na ekološki način, brez pesticidov in umetnih gnojil, uporabljajo le rastlinski kompost in zastirke. Rastejo na zemlji, ki ni bila nikoli intenzivno obdelovana, ali pa jih nabiramo v neokrnjeni naravi na Gorjancih in pod njimi. Vsa zelišča ročno pobirajo in pakirajo.

Na njihovem belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci rastejo: okrasne, aromatične rastline; sredozemska, kuhinjska, začimbna, gojena in divja zdravilna zelišča; eksotične in industrijske rastline; travniške in gozdne rastline. Njihovi zeliščni izdelki pa so:

  • konopljin čaj, mazilo,
  • konopljina moka, olje,
  • različni zeliščni čaji,
  • zeliščne čajne mešanice,
  • zeliščna mazila,
  • zeliščne dišeče vrečke,
  • zeliščne soli.

Po dogovoru ponujajo tudi vodene oglede za šolske, avtobusne skupine, za manjše skupine in posameznike. Pripravljajo tudi razne delavnice opazovanja in določanja divjih rastlin v naravi ter predavanja.

Na policah Hiše dobrot Bele krajine najdete veliko njihovih izdelkov, ki vam bodo pomagali v teh mrzlih, zimskih mesecih.

Vir: Hiša dobrot Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj