Na vsebino

Bodo takšni prizori končno postali zgodovina?

Bodo dolge kolone vozil prihodnje poletje v Vinici (na fotografiji) in Metliki le še spomin?
Bodo dolge kolone vozil prihodnje poletje v Vinici (na fotografiji) in Metliki le še spomin?

Ministrica za notranje zadeve v odstopu Tatjana Bobnar je po včerajšnji potrditvi vstopa Hrvaške v schengen, v intervjuju za Delo med drugim povedala tudi, ali lahko odprava mejnega nadzora na meji prinese večje tveganje za varnost. Poudarila je, da Slovenija od Hrvaške pričakuje dosledno izvajanje obveznosti glede varovanja zunanje meje.

Številne koristi od vstopa Hrvaške v schengen

Vstop Hrvaške v schengen po besedah Bobnarjeve prinaša številne koristi za slovensko gospodarstvo in prebivalce. Bistveno bo olajšana vsakršna komunikacija čez državno mejo, s tem pa tudi krepitev sodelovanja. Olajšano bo dnevno migriranje delovne sile prek schengenskih notranjih meja. Obmejna območja z obeh strani meje lahko tudi lažje usklajujejo in koordinirajo različne čezmejne projekte. Ugodni so tudi učinki na gospodarstvo in turizem, saj bo olajšan transport čez mejo, dolgih čakalnih vrst in prometnih zamaškov, ki povzročajo veliko obremenitev za okolje, v poletnih mesecih ne bo več.

Tveganja za varnost pri odpravi mejnega nadzora

Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška po vstopu v schengen izvajala vse potrebno za učinkovito varovanje zunanje schengenske meje, tudi v luči zagotavljanja varnosti in obvladovanja migracij. »Nesporno dejstvo namreč je, da ukinitev sistematične kontrole na notranjih schengenskih mejah lahko izkoristijo tudi storilci kaznivih dejanj in kriminalne združbe. Zato se mora policija ustrezno pripraviti na izvajanje tako imenovanih izravnalnih ukrepov, ki jih ima na razpolago po ukinitvi mejne kontrole,« opozarja Bobnarjeva. Dodaja, da se slovenska policija že dlje časa pripravlja na razmere po tem, ko bo po vstopu Hrvaške v schengensko območje ukinjen nadzor na slovensko-hrvaški meji, da bi čim bolj uspešno zamejili te negativne vplive. Tako bosta denimo obe specializirani enoti za nadzor državne meje še naprej opravljali policijske naloge na celotnem ozemlju Slovenije kot doslej, posebni poudarek pa bo na delovanju mobilnih policijskih enot na pomembnejših cestnih povezavah, železniških in avtobusnih postajah ter drugih mestih, za katera se bo na podlagi analiz tveganja in ocen ranljivosti pokazalo, da predstavljajo tveganje za nezakonite migracije, čezmejno kriminaliteto in tako dalje.

Novembra rahel upad nezakonitih prehodov državne meje

Policija v novembru že zaznava rahel upad nezakonitih prehodov državne meje, kar je pričakovano glede na trende v preteklih letih in tudi vremenske razmere. Ministrica v odstopu verjame, da je to tudi posledica intenzivnega dela in mednarodnega sodelovanja slovenskega ministrstva in policije. Tako na primer zaradi mednarodnega sodelovanja in političnega pritiska na države Zahodnega Balkana, zlasti Srbijo, zaznavajo tudi upad števila državljanov Burundija.

Ob tem poudarja, da vsi ukrepi policije so in bodo tudi ob vstopu Hrvaške v schengensko območje prilagojeni trenutni varnostni situaciji s ciljem zagotavljanja varnosti Slovenije in preprečevanju nezakonitih migracij.

Ograja in rezilna žica imata številne negativne, tudi smrtne posledice

Do 2. decembra so odstranili več kot osem kilometrov žičnate ograje in okoli šest kilometrov poškodovane panelne ograje, ki je bila postavljena leta 2015 ob precej drugačnih migracijskih razmerah, kot so danes. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, je po besedah Bobnarjeve nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov državne meje, ima pa številne negativne, tudi smrtne posledice, je še dejala v pogovoru za Delo.

Vir: Delo

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj