Na vsebino

Brezno na travniku pri Lokvah

Včeraj je blizu naselja Lokve pri Črnomlju potekala čistilna akcija brezna, ki ga je že leta 1983 evidentiral Stane Klepec. V zapisnik je takrat vnesel naslednje:

Dopolnilni zapisnik, 5. 12. 1983, zapisnikar Stane Klepec, udeleženca Slavko Grahek in Stane Klepec.

Ob opazovanju vodnega pretoka v jami Stobe, je v dopolnilnem zapisniku omenjen vodni vir, studenec Cura in Brezno na travniku.

“Brezno na travniku leži 165 m / 225° stran na sicer ravnem terenu nad suho dolino, ki vodi od Stolb proti Bregu pri otovškem mostu. Brezno je cca. 8 m globoko vhod ima mere 0,5 x 0,7 m na dnu pa je zatrpano z gruščem 2 x 3 m. Vhod pokriva skala.”

Vhod so s pomočjo domačinov po več iskanJih končno našli. Dva jamarja Jamarskega kluba Krka (Janez Jerman in Jani Perovšek) sta odvalila skalo (cca 400 kg) in se spustila v jamo. Do dna je 3 metre, presenetila pa jih je količina odpadkov, ki sta jih ocenila na dobra 2 m3. Odpadki so stari in nevarni: posode barv, lakov, razredčil; steklenice, plastenke, pvc vreče, keramika, deli avtomobilov. Živalskih odpadkov na srečo ni.

Jamarji Jamarskega kluba Krka so bili takoj za akcijo. Janez se je dogovoril še s predstavniki KS Talčji Vrh in Lokve, ki so bili ravno tako za sodelovanje (poskrbeli so za odvoz, odpadke pa bodo sortirali na Vranovičih delavci Komunale Črnomelj), pomagalo bo tudi nekaj domačinov.

Občinska uprava je prispevala denar za malico in pijačo.

Janez Jerman o akciji:

Kdo vse je sodeloval v akciji?

JK Krka: Janez Jerman, Leopold Bregar, Jani Perovšek, Tanja Podržaj, Žan Jakob Stariha, Robi Maren, Mitja Kozinc.

JK Železničar Ljubljana: Matej Mihailovski.

JK Novo mesto: Zvonka Janežič.

Gregor Jerman.

Predstavnik krajevne skupnosti Petrova vas Tone Plut.

Predstavnik krajevne skupnosti Talčji Vrh Tomaž Adlešič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj