Na vsebino

Britanski producent navdušen nad arheološkim bogastvom Bele krajine

Arheologi te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Foto: ZRC SAZU
Arheologi te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Foto: ZRC SAZU

Arheologi podjetja Arheoterra pod vodstvom dr. Lucije Grahek z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Pred dnevi jih je obiskal producent dokumentarnih filmov Rick Spurway. Britanec trenutno pripravlja dokumentarni film o rimskodobnih antičnih zlatokopih, vendar pa ga zelo zanimajo tudi vse starejše, predrimske zlate najdbe.

V Belo krajino ga je tako pritegnilo odkritje keltskega zlatnika, imitacije staterja s podobo Nike in Atene, iz sredine 3. stol. pr. n. št, ki so ga arheologi pod strokovnim vodstvom Lucije Grahek, leta 2018 odkrili v enem od grobov na najdišču Pezdirčeva njiva pri Podzemlju. Keltski zlatnik pripisujejo železnodobni skupnosti, ki je poimenovana prav po Vinici.

Rick Spurway je z navdušenjem spoznaval podrobnosti o železnodobnih prebivalcih tako Podzemlja kot tudi Vinice. Prevzela ga je Bela krajina v celoti, predstavili pa so mu tudi raziskave v Podzemlju in prenovljeno arheološko razstavo v Belokranjskem muzeju v Metliki. Ni izključeno, da se ne bo prav kmalu vrnil, sploh če bodo najdbe še naprej tako obetavne, so zapisali v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Vir: ZRC SAZU

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj