Na vsebino

Častni semiški občan bo dr. Dušan Plut

Dr. Dušan Plut
Dr. Dušan Plut

Pred vrati je praznovanje semiškega občinskega praznika, ki tudi letos ne bo minilo brez nagrajencev. Tokrat bodo dobili celo novega častnega občana, kar je na včerajšnji občinski seji sklenil občinski svet.

Naziv častni občan, ki je najvišje občinsko priznanje, bo prejel dr. Dušan Plut za neprecenljiv prispevek k razvoju, napredku in prepoznavnosti občine. Plaketi Občine Semič bosta prejela Sadjarsko društvo Bela krajina, ob 30-letnici delovanja ter za oživljanje in ohranjanje sadjarske kulture v semiški občini in članice A PGD Semič, za izjemen dosežek – prvo mesto na državnem gasilskem tekmovanju. Občinske diplome pa bodo ob 15-letnici delovanja prejeli Semiški klobukarji za prispevek k ohranjanju tradicije ljudskega petja ter prostovoljci Društva upokojencev Semič za nesebično in vestno opravljanje prostovoljnih prevozov v projektu Moj šofer.

O življenju in delu dr. Dušana Pluta

V življenju in delu dr. Dušana Pluta izrazito izstopajo tri vzporednice, ki zajemajo pedagoško in raziskovalno delo, udejstvovanje v javnem življenju in zasebno življenje, ki je vedno ostajalo tesno povezano z belokranjskimi koreninami, so v obrazložitvi predloga za naziv častnega občana zapisali predlagatelji Anton Plut, Društvo Proteus in županja Polona Kambič.

Mladost je dr. Plut preživel v Beli krajini, kjer je na črnomaljski gimnaziji maturiral in se nato odpravil na študij na Univerzo v Ljubljani. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študiral geografijo in zgodovino, ter leta 1973 diplomiral z nalogo Dolina zgornje Krke. Po diplomi se je zaposlil na oddelku za geografijo Filozofske fakultete, kjer je najprej leta 1977 magistriral, leta 1984 pa doktoriral na temo Vode v Beli krajini in njihova uporaba: hidro geografska raziskava Bele krajine.

Dežela belih brez pa se ni odražala le v Plutovi temi doktorske disertacije, temveč je dobila pomembno mesto tudi v mnogih njegovih poznejših delih. Napisal je več kot deset znanstvenih monografij in univerzitetnih učbenikov ter več kot tristo znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih revijah.

V letih svojega delovanja je bil dejaven na številnih področjih. Med drugim je bil ustanovni predsednik stranke Zelenih Slovenije, član prvega demokratično izvoljenega Predsedstva Republike Slovenije, državni svetnik prvega sklica ter prejemnik državnega odlikovanje Zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge pri procesu osamosvajanja Slovenije.

Do upokojitve leta 2015 je bil zaposlen na oddelku za geografijo Filozofske fakultete, kjer je vodil katedro za varstvo okolja in programsko skupino Trajnostni regionalni razvoj Slovenije. Kot eden najvidnejših raziskovalcev je sodeloval pri mnogih geografskih in interdisciplinarnih projektih, iz njegovega raziskovalnega dela pa je izšla bogata zbirka znanstvenih in strokovnih člankov ter sestavkov za raznovrstne publikacije, objavljene doma in v tujini.

Ob upokojitvi je dr. Plut prejel naziv zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani. Od leta 2015 je član sveta Slovenske akademije znanosti in umetnosti za varovanje okolja. Za svoje delo je leta 2017 prejel Melikovo priznanje, najvišje stanovsko priznanje Zveze geografov Slovenije. Zaradi jasnosti in odločnosti je pogost gost znanstvenih in strokovnih konferenc, okroglih miz, intervjujev ter drugih dogodkov.

Pomemben je tudi njegov prispevek k širšemu prepoznavanju in napredku Bele krajine. Leta 1992 je bil javni zagovornik in predlagatelj strokovne utemeljitve upravičenih razlogov za ustanovitev občine Semič. V okviru Društva Bela krajina v Ljubljani je kot njen dolgoletni podpredsednik, pobudnik sofinanciranja in socialne podpore študentom iz socialno ogroženih družin iz celotnega belokranjskega območja. Bil je med pobudniki gradnje cestnega predora skozi Gorjance in javni podpornik številnih drugih, za Belo krajino pomembnih razvojno - varovalnih projektov ter akcij. Napisal je več strokovnih prispevkov o razvojnih in okoljevarstvenih problemih Bele krajine ter knjigo Belokranjske vode in Vodni viri Bele krajine. Dr. Dušan Plut je bil leta 2011 tudi soustanovitelj okoljskega gibanja Proteus Bela krajina in pobudnik nekaterih njegovih vsebinskih projektov.

Kljub izjemno pestremu udejstvovanju v javnem življenju, ni nikoli izgubil vezi z domačo Belo krajino in je s svojim bogatim znanjem ter izkušnjami ogromno pripomogel k razvoju in prepoznavnosti občine, so med drugim še zapisali predlagatelji predloga za naziv častnega občana Občine Semič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj