Na vsebino

Cene črnomaljskih vrtcev z majem občutno višje

Črnomaljski občinski svetniki so včeraj s 17 glasovi za in 5 proti, sprejeli sklep o dvigu ekonomskih cen vrtčevskih programov, ki bodo s 1. majem višje od 15 do 35 odstotkov, odvisno od starosti otroka in programa, ki ga malček obiskuje. Povišanju so nasprotovali v svetniški skupini Gibanja Svoboda, kjer pravijo, da so predlagane podražitve nesprejemljive, saj močno presegajo tako dvig inflacije, kot tudi povišanje dela plač javnih uslužbencev.

Razlogi za podražitev so enaki povišanjem v vseh lokalnih skupnostih: znatno višji so stroški dela, materiala, storitev, energentov in živil. Kot osnova za plačilo staršev, katerih otroci so vključeni v vrtce na območju občine Črnomelj, je določena najnižja cena istovrstnega programa v katerega je otrok vključen. Osnova za plačilo staršev otrok v prvem starostnem obdobju po novem tako znaša 641 evrov, kar pomeni 26-odstotno povišanje, za drugo starostno obdobje pa 488 evrov oziroma 31-odstotno povišanje.

V Vrtcu Otona Župančiča Črnomelj bo v prvem starostnem obdobju cena na mesec po novem znašala 645 evrov, v drugem 488, v razvojnem pa 1.250 evrov. Še znatnejše je povišanje cen v enoti vrtca pri OŠ Vinica, kjer bo v prvem starostnem obdobju ekonomska cena na mesec po novem znašala 690 evrov, v drugem 517, v kombiniranem pa 536 evrov, kar v povprečju pomeni za tretjino dražje varstvo. V enoti vrtca pri OŠ Dragatuš bo z majem cena v prvem starostnem obdobju znašala 641 evrov (21-odstotno povišanje), v drugem pa 517 evrov (29-odstotno povišanje). V enoti vrtca pri OŠ Stari trg ob Kolpi je nova cena v prvem starostnem obdobju 771 evrov (15-odstotno povečanje), v kombiniranem oddelku pa 815 evrov (59-odstotno povečanje). Razlike v cenah po posameznih vrtcih so posledica razlik med stroški dela zaposlenih in številu otrok. Primerjavo trenutno veljavnih in novih cen si lahko ogledate v spodnji priponki.

Veljavne cene programov v štirih javnih vrtcih v črnomaljski občini, so bile nazadnje preračunane pred štiri leti. Na občini pravijo, da nimajo veliko vpliva na ekonomsko ceno vrtca. Plače vzgojiteljic in ostalega osebja v vrtcih določa država s plačno zakonodajo, kar pomeni, da se mora občina temu prilagoditi. V črnomaljski občini je vpliv plač na ekonomsko ceno vrtca od 82 do 92 odstotkov. V pristojnosti občine je, da zagotovi sredstva za kritje razlike v ceni. V ta namen v proračunu že sedaj letno namenijo dobra dva milijona evrov. Če povišanja cen programov vrtcev ne bi sprejeli, bi morali iz občinske blagajne mesečno zagotavljati nekaj več kot 57.000 evrov, kar bi pomenilo okrog 684 tisočakov letno. Tega bremena po besedah župana Andreja Kavška, ob vseh zajetnih naložbah, ki se trenutno izvajajo v občini, preprosto ne morejo sprejeti. »Čeprav se 30-odstotno povišanje sliši veliko, je dvig cen glede na visok standard novega vrtca v Loki, kjer se število oddelkov stalno povečuje, primerljivo s sosednjimi občinami,« pravi Kavšek.

Svetniki so po daljši razpravi poleg sklepa o višjih cenah vrtčevskih programov, soglasno sprejeli še dodaten sklep, s katerim so zadolžili občinsko upravo, da odslej pripravlja letno usklajevanje ekonomskih cen vrtcev, s čimer bi se v bodoče izognili tako drastičnim dvigom cen.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj