Na vsebino

Četrti val in precepljenost v belokranjskih domovih za starejše

Stanovalci DSO Metlika na novih lesenih klopeh na Mestnem trgu, foto: Občina Metlika
Stanovalci DSO Metlika na novih lesenih klopeh na Mestnem trgu, foto: Občina Metlika

Lansko jesen smo poslušali poročila o dramatičnem stanju v domovih za starejše zaradi covida-19. Kot je v začetku tedna zatrdil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je stanje zdaj po zaslugi cepiv veliko boljše. Preverili smo, kako se s četrtim valom soočajo v obeh belokranjskih domovih za starejše.

Iz Doma starejših občanov Metlika, ki ga je prvi val epidemije lansko pomlad najbolj prizadel, od 172 stanovalcev samo eden ni polno cepljen z obema odmerkoma. Ta je prebolevnik in se ne želi cepiti. Od 119 zaposlenih je 71 cepljenih, ena zaposlena oseba je prebolevnik. Od začetka avgusta so v domu sicer zabeležili le eno okužbo v covidom-19 in sicer pri zaposleni osebi.

»Stanovalci sprejemajo cepivo kot zaščito pred novimi okužbami, medtem ko imajo zaposleni določene pomisleke. Predvsem se bojijo dolgoročnih posledic po cepljenju,« nam je povedala Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika, ki pravi, da se za cepljenje stanovalcev s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 še dogovarjajo s tamkajšnjim zdravstvenim domom.

Lozarjeva dodaja, da so četrti val pričakali dobro pripravljeni, saj so skozi leto o pomembnosti razkuževanja in prezračevanja prostorov nenehno izobraževali tako stanovalce kot zaposlene. »Zaposleni so seznanjeni s kriznim načrtom, ki smo ga na podlagi pridobljenih izkušenj iz prejšnjih valov naredili skupaj s pomočjo zunanjih strokovnih delavcev. Za preventivo smo nabavili avtomatske razkužilnike in jih namestili pred vsako sobo. Pred vhodom v dom imamo tudi razkuževalno komoro. Na enoti smo v klimatske naprave namestili UV svetilke za razkuževanje zraka, na Mestnem trgu pa imamo UV robot, s katerim vsakodnevno razkužujemo prostore. Res pa je, da je v našem okolju veliko občanov, ki so covid pozitivni in je težko nadzirati vsakega obiskovalca našega doma,« še pravi Lozarjeva, ki si želi odgovornega ravnanja vsakega posameznika, tako do sebe kot do drugih.

V DSO Črnomelj cepijo že tretjič

V Domu starejših občanov Črnomelj je polno cepljenih 96 odstotkov stanovalcev in 85 odstotkov zaposlenih, poleg tega sta s prvim odmerkom cepljena še po en stanovalec in zaposleni. Za tiste stanovalce in zaposlene, ki so izrazili željo, so v sodelovanju s črnomaljskim zdravstvenim domom pričeli tudi s cepljenjem s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19.

»Glede na višji odstotek cepljenih stanovalcev in zaposlenih doma v Črnomlju, kot je precepljenost v splošni populaciji, sem osebno zelo zadovoljna. Iskreno verjamem, da s cepljenjem zmanjšamo verjetnost tveganja za lastno zbolevanje za koronavirusno boleznijo, kar pa je še bolj pomembno pri delu, ki ga opravljamo. S cepljenjem zmanjšujemo tveganje prenosa okužbe v krogu naših stanovalcev in širši skupnosti,« je sporočila direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak, vesela, da letos med zaposlenimi in stanovalci niso zabeležili še nobenega primera okužbe.

Lekić Poljšakova meni, da so na morebiten pojav novih okužb v jesenskem in zimskem času ustrezno pripravljeni, saj nenehno izvajajo vse potrebne ukrepe za preprečevanje in širjenje koronavirusne bolezni. »Spremljamo zdravstveno stanje tako zaposlenih, stanovalcev in obiskovalcev doma. Dosledno upoštevamo pogoje PCT pri vseh udeležencih na enak način. V tem tednu smo uvedli dodaten zaščitni ukrep pri zaposlenih, po katerem vsi neposredni izvajalci storitev poleg ostale zaščitne opreme, uporabljamo tudi zaščitno masko FFP2. Vse aktivnosti izvajamo na prilagojen način in želimo si, da ne bi rabili posegati po najtežjih ukrepih, to pa je še več ukinjanja storitev in samega zapiranja doma za obiskovalce.«

Kako je na državnem nivoju

Po podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je bilo do danes cepljenega 95,5 odstotka vseh stanovalcev Domov starejših občanov in posebnih socialnovarstvenih zavodov, od tega z dvema odmerkoma 80,6 odstotka, z enim odmerkom 8,8 odstotka, s tretjim odmerkom 6,2 odstotka. Med zaposlenimi je precepljenost 60,5-odstotna, od tega 53,4-odstotna z dvema, 12,6-odstotna z enim in 0,6-odstotna s tremi odmerki.

Od začetka avgusta je bilo skupno okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih. V bolnišnico so premestili 2,1 odstotka okuženih, ki so bili cepljeni, in 15,8 odstotka okuženih, ki niso bili cepljeni. Umrlo je devet stanovalcev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj