Na vsebino

Četrtkove številke okužb za Belo krajino bolj spodbudne

Včeraj so opravili 6528 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1143 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten in za 2,2 odstotne točke nižji kot dan prej. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 12.422 aktivnih primerov okužbe, kar je za 533 več kot dan prej.

V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 587 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 25. Povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 1017 okužb, to je 20 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 348 covidnih bolnikov, od tega jih je 86 na intenzivni negi.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 10 okužb: Črnomelj 2 (dan prej 12), Metlika 8 (dan prej 14), Semič brez okužbe (dan prej 2).

Po podatkih sledilnika sta trenutno v Beli krajini 202 aktivna primera okužbe: Črnomelj 92, Metlika 83, Semič 27.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je dejal, da število okuženih vsak dan raste. Če se bo ta trend nadaljeval, lahko do konca septembra pričakujemo celo 2000 okuženih na dan.

Od jutri nove izjeme glede izpolnjevanja pogojev PCT

V Sloveniji od jutri pogoja PCT ne bo treba več izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih. Med izjeme obveznega izpolnjevanja pogoja PCT na bencinskih servisih so uvrščene zgolj osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih. S 1. oktobrom pa bodo morali zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni. To ne bo veljalo za šolstvo.

Vlada je namreč s spremembo odloka, ki ga je potrdila včeraj, dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) z 12 na 15 let, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane. Med izjemami od pogoja PCT so še uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg zgoraj naštetih ostajajo v veljavi tudi izjeme, ki so bile opredeljene že prejšnji teden. To so učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvo triletje osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Vlada je že v prejšnjem in dodatno v zadnjem odloku, ki je bil objavljen v četrtkovem uradnem listu, opredelila še nekatere okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike, je povedal Poklukar. Med drugim PCT-pogoja ne bo treba izpolnjevati niti za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe in za oskrbo na bencinskih servisih. Prav tako ne bo potreben za dostop do humanitarne pomoči in za centre, kjer omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

V državni upravi le še pogoja P in C

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes pojasnil, da je ob obisku vlade v Goriški regiji pred dvema tednoma predlagal, da se za državno upravo začasno iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje, in se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pri tem je prejel široko podporo kolegov v vladi. Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave. "S tem želimo preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Izjema so tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za njih bo izjemoma možno samotestiranje," je povedal. Ta pogoj bo torej veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. "Nikogar od zaposlenih v državni upravi ne silimo k cepljenju, ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju," je povedal.

Ukrep začne veljati s 1. oktobrom, s čimer dajejo na voljo organom državne uprave dovolj časa, da se prilagodijo in organizirajo delo in hkrati dajo čas tistim zaposlenim, ki se še niso odločili za cepljenje, da to lahko storijo. Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra, je pojasnil.

Vir: STA, MMC, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj