Na vsebino

Čistilna akcija Pustnega društva Presta

Pokukali so zvončki, narava se počasi prebuja in zeleni. Zdaj je čas za čistilno akcijo, katere so se udeležili tudi člani pustnega društva Presta in krajevne skupnosti Črnomelj.

Tako kot vsako leto smo tudi letos počistili Griček. Z veseljem smo ugotovili, da je manj smeti, a še vedno je veliko pasjih kakcev, ki jih lastniki psov ne pospravijo.

Imam psa, manjšega, po vseh žepih pa vrečko. In da, za njim vedno pospravim. Saj poznate slogan: »Ker sem tvoj, pospravi za menoj!« Zdaj ni izgovorov da košev ni. O ja, so! Lepi, novi! Eden stoji tudi na začetku poti ob novo zasajenih lipah in čakajo, da jih ljubitelji psov napolnijo. S tem se obnašajo kulturno in skrbijo, da je Griček čist, urejen, namenjen sprehodom s psi, pa tudi z otroki. Ob odsotnosti pasjih kakcev ne bo več jeze, ko na podplatih zavohaš neprijeten smrad. Bo ostal le vtis, da je bil sprehod po Gričku lep.

Udeleženci čistilne akcije smo se sprehodili do Suhega mosta in se spustili po makedamski poti mimo starega Flekovega mlina, naprej ob obrežju Lahinje in Dobličice in zaključili pot pod starim gradom. Ugotovili smo, da je tukaj smeti precej več in z njimi smo napolnili kar nekaj črnik vreč. Pustili smo jih na dvorišču izza starega gradu, da jih bo komunalna služba pospravila. Čistina akcijo smo zaključili. In ker smo že tu, smo si roke umili v novi pridobitvi Črnomlja, v javnih WC-jih, ki so lepo urejeni in predvsem čisti.

In za konec? Črnomelj je res lep. Nudi nam veliko možnosti za sprehode, rekreacijo. Danes smo ga spoznavali nekoliko drugače, z druge prospektive. Staro mestno jedro Črnomlja smo spoznavali z nabrežja dveh črnomaljskih rek. Čeprav sem v Črnomlju doma. te poti še nisem prehodila, ne poznala.

Narava se počasi prebuja in nas vabi da jo raziščemo, opazujemo. Z vsakih sprehodom bo bolj zelena in lepša. Smeti v naravo ne sodijo. Črnomelj se razvija, ljudje ločujemo odpadke bolj ali manj uspešno. Ločevanje odpadkov res ni nobena umetnost. To vedo že otroci v vrtcu. Potrebna je le dobra volja. Tako malo, da to lahko naredi vsak od nas.

Ideja za naprej? Zabojniki za odpadna oblačila tudi v Črnomlju!?

Vir: Pustno društvo Presta Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj