Na vsebino

Črna človeška ribica

Na Turistični kmetiji Zupančič v Jelševniku je danes potekala novinarska konferenca z naslovom "Predstavitev in varstvo človeške ribice, na primeru črne človeške ribice v Beli krajini". Uvodoma je zbrane pozdravil črnomaljski župan Andrej Kavšek: TUKAJ.

Vodilni partner projekta je podjetje Zupančič d.o.o., ki je v okviru le-tega do tega trenutka uredilo dostop in teraso ob stanovanjski hiši ter jamski prostor v nekdanjem ribogojnem prostoru. Urejena je tudi krožna pot okoli izvira, ki je v večji meri v peščeni izvedbi, preko poplavnih površin pa dvignjena od tal na lesen mostovž. Urejen je tudi šotor za opazovanje, ki je bil z notranje strani izoliran, v njem pa so urejene pohodne površine in varnostna ograja za obiskovalce.

Tudi Rihard Zupančič, direktor družbe Zupančič, je po dolgoletnih prizadevanjih končno dočakal zaključek prve faze projekta: TUKAJ.

Zavod RS za varstvo narave je bil v prvi fazi zadolžen za strokovno podporo izvajanja projekta. Ključnega pomena sta bili strokovni gradivi za interpretacijo narave, kot izhodišča za oblikovalce narave v info centru ter strokovno gradivo za izvedbo naravoslovnih dni, kot izhodišča za pripravljalce učnih listov in učnih priprav za učitelje.

Andrej Hudoklin z zavoda RS za varstvo narave je uvodoma pojasnil nekaj dejstev za lažje razumevanje samega projekta: TUKAJ.

RIC Bela krajina je v projektu zadolžen za aktivnosti, ki so namenjene sami promociji projekta in črne človeške ribice.

Društvo Proteus je pripravilo učne priprave za učitelje in delovne liste za šolarje in dijake za potrebe naravoslovnih dni, dogradili pa so tudi spletno stran društva, ki pričajo o sodelovanju v projektu.

Občina Črnomelj pa je bila pri projektu zadolžena za izdelavo smernic za ureditev šotora za opazovanje črne človeške ribice ter za izvajanje monitoringa vpliva naravoslovnega turizma. Za izvedbo aktivnosti je bil izbran za to usposobljen izvajalec Jamski laboratorij Tular, Društvo za jamsko biologijo. Gregor Aljančič je v imenu laboratorija na konferenci predvajal infrardeč posnetek današnjega jutra TUKAJ, potem pa še pokazal šotor za opazovanje črne človeške ribice TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj