Na vsebino

Črna človeška ribica se poteguje za prvo slovensko nagrado Natura 2000

Projekt Predstavitev in varstvo človeške ribice na primeru črne človeške ribice v Beli krajini je med finalisti prve slovenske nagrade Natura 2000, za katero se lahko potegujejo organizacije in projekti, ki upravljajo in vključujejo eno ali več območij Nature 2000 pri nas. Omenjeni projekt je strokovna žirija uvrstila med finaliste v kategoriji Komunikacijske akcije za območja Nature 2000.

Cilj projekta je bil informirati javnost o fenomenu črne človeške ribice iz Bele krajine ter s tem vplivati na védenje lokalne skupnosti in strokovne javnosti o ogroženosti tega največjega jamskega vretenčarja. Endemična žival, ki živi na majhni zaplati plitvega krasa Bele krajine in nikjer drugje na svetu je ogrožena že zaradi svoje ozke razširjenosti, pretijo ji tudi ekološke grožnje kot so neurejena kanalizacija in prekomerno gnojenje kmetijskih površin v neposrednem zaledju habitata. Človeška ribica je kot neotenična dvoživka izjemno občutljiva na višje vrednosti nitratov, ki so zaradi naštetih dejavnikov večkrat preseženi.

V okviru projekta je nastala sodobna razstava z edinstvenim pristopom opazovanja v naravnem habitatu. V kraških bruhalnikih, kjer se črna človeška ribica pojavlja, so nameščene IR kamere, ki beležijo njeno gibanje, obiskovalci pa jo opazujejo na zunanjem monitorju s čimer se prepreči vznemirjanje in ogrožanje bruhalnika. Posnetke gibanja in podatke kemijskih parametrov, ki jih zbira sonda v bruhalniku, lahko vidijo na ekranu in s tem dobijo vpogled v znanstveno – raziskovalno delo. Nadgradnja infocentra so tudi naravoslovni dnevi za otroke, ki s pomočjo mikroskopov, lup in drugega orodja za kemično analizo vode raziskujejo ekološko stanje vodotoka.

Vodilni partner projekta je Zupančič Črnomelj d.o.o., v projektu pa sodelujejo še Občina Črnomelj, Zavod RS za varstvo narave, Društvo Proteus in Razvojno informacijski center Bela krajina.

Slovenska nagrada Natura 2000 se po dobrih petih mesecih od odprtja prijav približuje sklepnemu poglavju: razglasitvi finalistov in zmagovalcev. Osemčlanska strokovna žirija je v septembru ocenila 21 prijav, ki jih je oddalo 11 različnih prijaviteljev. Delo žirantov je bilo vse prej kot lahko, saj so bile vse prijave skrbno in dobro pripravljene ter odražajo zelo širok spekter aktivnosti z dolgoročnimi učinki za Naturo 2000 v Sloveniji.

Slovensko nagrado Natura 2000 organizira LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) v letu, ko obeležujemo 30 let programa LIFE in Nature 2000 v Evropski uniji in 18 let Nature 2000 v Sloveniji.

Natura 2000 predstavlja naravovarstveno omrežje EU-ja in eno največjih svetovnih varstvenih območij, s katerim se ohranjajo živalske in rastlinske vrste ter tipična življenjska okolja in območja, ki so pomembni tako na slovenski kot evropski ravni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj