Na vsebino

Črni močeril

Naravoslovni dan na daljavo 7. razred

Včeraj so sedmošolci OŠ Belokranjskega odreda Semič spoznavali enega izmed najslavnejši endemitov Bele krajine črno človeško ribico. Skozi prebiranje različnih virov so spoznali, da okolje v Beli krajini ni brezhibno in da bi morali zanj bolje skrbeti. Učenci so dejavnosti izvajali v aplikaciji Nearpod in Mentimeteru. Tu so jih čakale različne dejavnosti: reševanje kvizov, risanje, pisanje pisma županom. Nekateri so svoje razmišljanje o črnem močerilu prikazali preko likovnega izražanja.

Učenci so za trenutek postali okoljski aktivisti. Nastali so zanimivi zapisi.

Pismo občanom:

Dragi prebivalci Bele krajine v vseh, ki imate radi naravo! Sporočam vam, da bi ustvarili velike onesnaženja narave manjše škropite njive z pesticidi. Skušajte se izogibati raznim škropivom, ker s tem bolje delujete na okolje. Ne uporabljajte detergentov, mil, pralnih praškov oz. uporabite le take, ki tako BIO razgradljive. Ta sredstva končajo v naravi, dež jih spira v podzemne vode in na koncu mi pijemo to vodo. V podzemnih vodah živi Črni močeril edini primerek na svetu. Prosim, da se vsi držimo saj tako ohranimo naravo. B. F.

Dragi občani! Jaz mislim, da bi se vsi bolje počutili, če odpadki nebi ležali pri našem čudovitem izviru Krupe ter drugod po prečudovitih gozdovih. če bomo še naprej metali smeti vsepovsod bo tudi naš pogled na gozdove plošče v si ga niso želeli železni zrcali v če bi nadaljevali z gradnjo tovarna in tudi zračni manjšini prijetnejši kot je bil z onesnaževanjem ogrožamo tudi različne jamske vrste, razmislijo če bojo le te izumrle smo izgubili zelo redke, ki so tako odkrite ter ostale, ki jih ne vemo za svoje ljudi, ki so še vedno raziskali, ne smejo pa pozabiti tudi na črno človeško ribico, ki živijo le na morda beli krajine v češem še naprej onesnaževali narejeno ne bomo vse ničesar od teh prečudovitih v osupljivih živalih, čistega zraka in lepšega življenja. Stopimo skupaj ter začno ločevati odpadke ter jih odlagati v koše za smeti oz. tam kamor padajo. Storimo za nas vse. Ter začnimo spoštovati naravo in je ne spreminjati. S. K.

Vir: OŠ Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj