Na vsebino

Črnomaljska akcija za darovanje krvi

Krvodajalske akcije so uspešne povsod, kjer so doma ljudje z razvitim čutom za solidarnost. Kar nekaj se jih je v dopoldanskih urah zbralo v prostorih OŠ Mirana Jarca Črnomelj, kjer je območno združenje Rdečega križa skupaj z Zavodom za transfuzijsko medicino organiziralo letošnjo prvo redno krvodajalsko akcijo. Življenjsko tekočino je tokrat darovalo 165 krvodajalcev, med njimi je bilo 23 takih, ki so se za eno najplemenitejših oblik pomoči sočloveku odločili prvič.

Najbolj dragocene so ta trenutek zaloge O RhD negativne krvi, ki je potrebna pri nepričakovanih, nenadnih krvavitvah oziroma zapletih, ko ni časa za pripravo krvnih komponent bolnikove krvne skupine. Gre za življenjsko ogrožujoče, urgentne primere, in prav zato so takšne krvodajalce tokrat še posebej vabili na odvzem. Območno združenje Rdečega križa (OZRK) Črnomelj ima sicer evidentiranih 3.500 aktivnih krvodajalcev. V lanskem letu je v treh rednih in eni izredni akciji kri darovalo več kot 900 krvodajalcev.

Kot nam je povedala sekretarka OZRK Črnomelj Marjanca Cimerman, imajo največ krvodajalcev starih med 30 in 55 let, prevladujejo pa moški. »Opažamo, da je pri krvodajalstvu pomembna tudi družinska tradicija. Če je v družini vsaj eden od staršev krvodajalec, potem je veliko možnosti, da se za darovanje krvi odločijo tudi potomci, ko seveda dopolnijo 18 let,« pravi Cimerman. Naslednjo redno krvodajalsko akcijo bodo v Črnomlju pripravili v začetku julija.

V Sloveniji je za oskrbo bolnikov s krvjo sicer v povprečju potrebnih od 300 do 350 krvodajalcev dnevno. Naša država se s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj