Na vsebino

Črnomelj fčasih (168)

Objavljamo fotografijo, ki jo je prispevala prof. Darka Šimec, por. Čop. V eni izmed predstav v osvobojenem Črnomlju v sezoni 1944/45 so sodelovali tudi otroci, med njimi je bila takrat 12-letna Darka. Dobro leto pred tem se je z družino vrnila iz internacije na Rabu in v Gonarsu.

Na fotografiji so (z leve): Monika Anderluh, Bojana Daneu, Biba Lužar, Janez Anderluh, Darka Šimec, por. Čop in Neda Flek. Fotografirali so se pod slivo na tedanjem Šimčevem vrtu, tik ob zdajšnjem Kulturnem domu.

Glede na oblačila bi šlo lahko za uprizoritev Medveda ali Snubača ruskega avtorja A. P. Čehova. Ti predstavi omenja Ivan Gabrič v članku Slovensko gledališče med vojno (Zgodovinski časopis, 2014, http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:doc-A5S9JUOF. V tem članku je tudi fotografija z odraslimi sodelujočimi v predstavi. Še ena sorodna fotografija je bila objavljena v članku Nastasje Schweiger Zibelka gledališča je bila v Črnomlju, objavljenem na Črnomelj fčasih, 13. 12. 2020 oz. na spletni strani Radia Odeon.

Še nekaj besed o nastopajočih otrocih. Monika in Janez Anderluh sta bila otroka medvojne črnomaljske zobozdravnice Amalije Anderluh, roj. Plut. Rodila se je l. 1905 v Gradcu in poročila l. 1933 v Črnomlju. Njen mož Avgust Anderluh - Gustl je l. 1944 tudi nastopal v gledaliških predstavah na črnomaljskem odru. Družina je po vojni živela v Šmarju pri Jelšah (https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/amalija-anderluh-prva-zobozdravnica-v-smarju-pri-jelsah-od-1948-do-1968/ in https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/anderluh-amalija/

Biba Lužarjeva je bila hčerka priljubljene črnomaljske učiteljice Mare Lužarjeve.

Neda Flek je bila iz znane mlinarske družine v Črnomlju, iz nekdanjega grajskega in kasneje Flekovega mlina na Lahinji v središču mesta.

Bojana Daneu, por. Don, je spomine na otroštvo opisala v knjigi Begunce nikdar, ki je izšla pred leti in si jo lahko sposodite tudi v Knjižnici Črnomelj (https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/bojana-daneu-don-begunec-nikdar/488205; https://www.preloka.si/rss/681-spomini-v-crnomlju-rojene-primorske-slovenke.html ). Njen oče je bil črnomaljski učitelj Danilo Daneu, ki je med obema vojnama v Belo krajino pribežal pred fašističnim nasiljem na Primorskem), mati pa Vida Tusulin, sestra črnomaljskega odvetnika Rasta Tusulina, prav tako primorskega Slovenca, ki je v Belo krajino prišel po prvi svetovni vojni.

Zapisala Ilinka Todorovski.

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj