Na vsebino

Črnomelj fčasih, pregled tedna med 22. in 29. novembrom 2020

Več kot zadovoljni smo z vašim odzivom na profil, v katerem objavljamo stare fotografije iz cele občine.

Za naslovno fotografijo smo tokrat izbrali posnetek iz leta 1934/32. Borut Jerman nam je poslal fotografijo in zapisal: " Naša hiša predvidoma v letih 1931-1932. Na sliki - majhen fantek (moj stari ate Pavel Jerman), za njim njegov oče Leopold Jerman, ključavničar...preostalih ne poznam. Hiša na desni je stala na mestu današnje "Mane", "La scarpe"."

Iz Slovenskega etnografskega muzeja smo objavili fotografijo žganja rakije v Adlešičih pri Skubetu. Fotograf je seveda Fran Vesel, ki je leta 1920 naredil veliko fotografij, predvsem z adlešičkega konca (fotografija 2).

Objava fotografij bombardiranega Dragatuša leta 1944 je nedvomno prejela največ obiskovalcev v tem tednu, skoraj 5 tisoč (fotografija 3).

Anton Grahek st. in njegov sin Zvonko na fotografiji kot folkorista leta 1940, slikana na domačem dvorišču. Fotografijo pod zaporedno številko 4 je prispeval Anton Grahek.

Sašo Malerič je poslal fotografijo pod zaporedno številko 5: "Tukaj je fotka podjetja Belt, enkrat po letu 1965, ko je bil že zgrajen obrat mehanske obdelave. Kdaj točno pa nam naj pove kakšen "stari" beltovec. Slikano s strehe "liča". "

Fotografija 6: Slavko Grahek kot partizan v Ljubljani 23. 11. 1945. Brzostrelka ni njegova, ampak si jo je izposodil zaradi lepše slike. Imel pa je angleško brzostrelko, ki je imela šaržer ob strani (Anton Grahek).

Na 7. fotografiji je prvo sveto obhajilo leta 1956 na Preloki. Fotografija iz leta 1956 je spomin na čas, ko je bilo v naši fari pri sv. obhajilu letno po 23 otrok. Za preloško fototeko smo to sliko dobili iz dveh zbirk: iz arhiva družine Grdun (Radovičevi, Preloka 19) in iz arhiva Franca Čadoniča (Biričevega, Balkovci 4).

Gospod Breskvar iz Ljubljane je zapisal, da je fotografija 8 posneta leta 1937 ob obisku sorodnika - generala Vladimirja Skubica (1877-1957) iz Beograda. Posnetek je nastal pri Skubicovi zidan'ci v Stražnjem Vrhu.

Prvi aeroposnetek Vinice (iz okoli leta 1930). Vinica ni samo prvi kraj v Beli krajini, ki je hotel postati republika (pred natanko 101 letom), ampak je tudi eden prvih belokranjskih krajev, ki je bil posnet iz letala (že okoli leta 1930, torej tudi že pred skoraj 100 leti) - fotografija 9.

Belokranjska idila v Gornjih Ziljah št. 13, Žalec Mare (Javetić Miha, vulgo Maravec). Fotograf seveda Fran Vesel, 24. avgust 1920 (fotografija 10)..

Fotografija št. 11 je z ameriške poroke. Seveda sta se poročila Belokranjca, "priči sta moj prapradedek in praprababica iz Tribuč (potomci Franc, Tone in Katica Vipavec), ki sta imigrirala v Ameriko in se vrnila nazaj v Tribuče", je v komentarju dodala Nastasja Schweiger.

O naslednji fotografiji (št 12) še vedno ne vemo nič. Niti kdo je na fotografiji, kdo je avtor, kdaj je bila narejena ...? Lahko pomagate?

Branko Jerman: "Še štiri črnomaljski "frajerji" na velikem mostu pred Maleričevo hišo! Prvi z desne je moj oče Pavel Jerman (Petran), drugi je Štefan Malešič, tretji je Stane Vlahovič, četrti pa Janez Schweiger (Rojc)" (fotografija 13).

Fotografija 14: Z leve trgovec, občinski odbornik, nekdanji črnomaljski župan Janko Puhek, nadučitelj in mestni odbornik Fran Šetina ter podjetnik in župan Črnomlja med letoma 1912 in 1918 Josip Doltar. Mestna delegacija je nekaj dni pred prihodom prvega vlaka v Črnomelj izročila zahvalno diplomo avstrijskemu železniškemu ministru Foersterju, za zasluge za izgradnjo belokranjske proge, ki ni obšla Črnomlja, kot je bilo sprva načrtovano. Zahvalno diplomo je ustvaril belokranjski slikar Mihael Kambič. Fotografija je nastala na Dunaju. V nekaterih virih je zmotno datirana v leto 1907. Izvirnik hrani družina Bahor, morda pa še kdo od njegovega potomstva (Ilinka Todorovski).

Folklorna skupina črnomaljskih Orlov (fotografija 15). Na fotografiji so plesalci folklorne skupine črnomaljskih Orlov v črnomaljski narodni noši. Fotografija je nastala med leti 1935 in 1938 v Črnomlju.

Sandi Kozan nam je poslal fotografijo iz Osnovne šole Tribuče iz leta 1960 (fotografija 16).

Na 17. fotografiji v galeriji je mesarija v Črnomlju med 1. svetovno vojno leta 1917. V ozadju je cerkvica sv. Duha.

"Gostilna Školnik v Vinici leta 1913. Na fotografiji tri generacije gostilničarjev", je zapisala Nina Nikić, ki nam je posredovala fotografijo iz družinskega arhiva (fotografija št. 18).

Današnji pregled tedna starih fotografij na FB profilu Črnomelj fčasih pa zaključujemo s fotografijo, ki nam jo je poslala Danijela Kure Kastelc: "Moj pradedek Stanko Jerman, prva svetovna vojna. Stanko je prvi z leve. On je kupil hišo na Ulici pod lipo 15 in se v njej naselil v ženo Rezo Škofovo, ena od njunih hčerk je bila moja babi Dana".

Če ste mogoče zamudili 1. in 2. pregled tedna, ju najdete tukaj:

Črnomelj fčasih v tednu med 15. in 21. 11.2020

Črnomelj fčasih v tednu med 8. in 14.11.2020

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj